ΗΠΑ: Επιτυχημένες οι πρώτες 100 μέρες του Μπάιντεν – Που κέρδισε πόντους

Πάνω από τους μισούς Αμερικάνους εγκρίνουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ύστερα από 100 περίπου ημέρες θητείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, ένα ποσοστό στήριξης που ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ποτέ δεν πέτυχε και ένα ποσοστό που αναμένεται να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να προωθήσουν τις δαπάνες για υποδομές και άλλα μεγάλα σχέδια στην ατζέντα του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση σε δείγμα 4.423 ενηλίκων που διενεργήθηκε στις 12-16 Απριλίου, το 55% των ερωτηθέντων ενέκρινε τις επιδόσεις του Μπάιντεν στην προεδρία, ενώ το 40% τις αποδοκιμάζει και οι υπόλοιποι δηλώνουν πως δεν είναι βέβαιοι πώς να τις αξιολογήσουν.

Κερδίζει πόντους στη διαχείριση της πανδημίας

Ο Μπάιντεν έλαβε την υψηλότερη ‘βαθμολογία’ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κοροναϊού, με το 65% να εγκρίνει την απάντησή του στην κρίση. Τον Ιανουάριο, το 38% ενέκρινε τον τρόπο που ο Τραμπ διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση. Το 90% των Δημοκρατικών, το 61% των ανεξάρτητων και το 39% των Ρεπουμπλικάνων είπαν ότι εγκρίνουν τον τρόπο διαχείρισης του Μπάιντεν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Το 52% των Αμερικανών είπαν επίσης ότι τους άρεσε ο τρόπος που ο Μπάιντεν χειρίζεται την οικονομία και το 53% έδωσαν την ίδια απάντηση για τον αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, ποσοστά που και στις δύο περιπτώσεις ήταν κατά μερικές μονάδες υψηλότερα από τις αντίστοιχες επιδόσεις του Τραμπ στα μέτωπα της απασχόλησης και της οικονομίας κατά τον τελευταίο του μήνα στην προεδρία.

Ωστόσο ο Μπάιντεν δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τη μετανάστευση, καθώς η κυβέρνησή του συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με αύξηση των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού: το 42% εγκρίνει την πολιτική του προέδρου για τα σύνορα και το 49% την αποδοκιμάζει.

Πάνω από τους μισούς έδωσαν καλή βαθμολογία στον Μπάιντεν για τον διακομματισμό του, αν και οι Δημοκρατικοί ήταν πιθανότερο από άλλους να δώσουν τα εύσημα στον Μπάιντεν για το ότι ένωσε ένα βαθιά διχασμένο εκλογικό σώμα. Το 56% ενέκρινε τις προσπάθειες του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του 88% των Δημοκρατικών, του 23% των Ρεπουμπλικάνων και του 48% των ανεξάρτητων.

Μοιρασμένοι για την μετανάτευση και την «ενότητα»

Οι Αμερικανοί ήταν επίσης σε γενικές γραμμές υποστηρικτικοί προς τη στάση του Μπάιντεν στο θέμα του περιβάλλοντος και τη φυλετική ανισότητα, με το 54% και το 51% να εγκρίνουν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του, αντίστοιχα.

Ο Μπάιντεν ευνοείται με κάποιο τρόπο από συνθήκες που είναι πέραν του δικού του ελέγχου. Είχε μήνες για να προετοιμάσει τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας πριν γίνει πρόεδρος και κάποια εμβόλια κατά του κορονοϊού ήταν ήδη σε χρήση πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου. Η οικονομική περίοδος του Μπάιντεν έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι συγκρίνεται με την ύφεση της πανδημίας του 2020, όταν οι εργοδότες απέλυσαν εκατομμύρια εργαζομένους καθώς η COVID-19 έπληξε τις επιχείρησεις.

Η οικονομική πολιτική

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά έγκρισης του Μπάιντεν αντανακλούν τη στήριξη των πολιτών προς τη φιλόδοξη ατζέντα του, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων και αναμένεται να τον βοηθήσουν να προωθήσει και άλλες πρωτοβουλίες, δήλωσε ο Τζούλιαν Ζιλάιζερ, ειδικός στην πολιτική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Πρινστον.

Ο Μπάιντεν προωθεί τώρα ένα σχέδιο για υποδομές ύψους 2 τρισεκ. δολαρίων στο οποίο αντιτίθενται πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και αναμένεται να προτείνει αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους για να αντλήσει χρήματα για την πρόνοια ανηλίκων και άλλα προγράμματα για Αμερικανούς εργαζομένους.

Η δημοτικότητά του θα βοηθήσει τον Μπάιντεν να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο, δήλωσε ο Ζιλάιζερ, αμβλύνοντας τις δυσαρέσκειες στην προοδευτική και τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος, και πιθανόν μετριάζοντας την αντίθεση ορισμένων Ρεπουμπλικανών, ειδικά αυτών σε πολιτικά ανταγωνιστικές πολιτείες.

Η Λίνα Σαντάου, μια 75χρονη Ρεπουμπλικανή από τη Νέα Υόρκη, λέει ότι θαυμάζει τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν τροφοδότησε τις ΗΠΑ με εμβόλια. Η Σαντάου ψήφισε τον Τραμπ πέρυσι, αλλά εάν γίνονταν πάλι εκλογές, πιθανόν να στήριζε τον Μπάιντεν.

«Τι μπορώ να πω, φαίνεται να προσπαθεί», δήλωσε.

Ποια είναι η γνώμη των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων

Οι Ρεπουμπλικάνοι σε μεγάλο βαθμό αντιτίθενται στον Μπάιντεν, με μόλις 20% εξ αυτών να στηρίζουν τον πρόεδρο, αλλά αυτά τα νούμερα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Ο Μπάιντεν έχει καταφέρει έως τώρα να το αντικρούσει αυτό με τη σχεδόν ομόφωνη έγκριση μεταξύ των Δημοκρατικών και την ισχυρή στήριξη μεταξύ των ανεξάρτητων.

Περίπου το % των Δημοκρατικών εγκρίνουν τον Μπάιντεν, ενώ 8% τον αποδοκιμάζουν. Μεταξύ των ανεξάρτητων, 51% τον εγκρίνουν και 39% τον αποδοκιμάζουν.

Οι περισσότεροι πρόεδροι απολαμβάνουν τουλάχιστον μια σύντομη περίοδο αυξημένης δημοφιλίας και τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ επίσης αυξήθηκαν όταν ανέλαβε την προεδρία πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, μειώθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα καθώς προχώρησε σε απαγόρευση των ταξιδιών από τις μουσουλμανικές χώρες.

Η δημοτικότητα του Μπάιντεν, στο μεταξύ, έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο σε μεγάλες μερίδες του αμερικανικού πληθυσμού, όχι μόνο μεταξύ των λευκών, αποφοίτων πανεπιστημίου που τον βοήθησαν να φθάσει στον Λευκό Οίκο αλλά και μεταξύ των παραδοσιακά συντηρητικών λευκών που δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και που συνεχίζουν να κυριαρχούν στο εκλογικό σώμα σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Απριλίου, το 61% των λευκών, αποφοίτων πανεπιστημίου και το 46% των λευκών χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση δήλωσαν ότι έχουν θετική άποψη για τον πρόεδρο, ποσοστά που είναι αυξημένα κατά 7 και 6 μονάδες αντίστοιχα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Μπάιντεν έγινε επίσης πιο δημοφιλής σε σχέση με την περασμένη χρονιά μεταξύ των φυλετικών μειονοτήτων, με το 68% των Ισπανόφωνων να εκφράζουν θετική άποψη για τον Μπάιντεν, μια αύξηση κατά 12 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

Η νεότερη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι περισσότεροι Αμερικάνοι –το 40%– πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό είναι όσο καλό θα μπορούσε ένας Δημοκρατικός να περιμένει σε ένα υπερβολικά κομματοποιημένο πολιτικό περιβάλλον, δήλωσε ο Ρόμπερτ Σραμ, Δημοκρατικός αναλυτής και πολιτικός επιστήμων στο University of Southern California.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανόν θα συνεχίζουν να αντιτίθενται στον Μπάιντεν μαζικά, δήλωσε ο Σραμ. Αλλά οι Δημοκρατικοί θα το αντισταθμίσουν αυτό πιέζοντας για πρωτοβουλίες πολιτικής που είναι δημοφιλείς και μεταξύ των συντηρητικών, όπως η ανακατασκευή δρόμων και η μεγαλύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

«Είναι πολύ χρήσιμο να έχεις Ρεπουμπλικάνους, που ίσως να μην σου δώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, να συμφωνούν με κάποια ή πολλά από τα βήματα που θέλεις να κάνεις», δήλωσε ο Σραμ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παραλλαγή Όμικρον – «Συνδυάζει τα δύο κακά που δεν θέλουμε»

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, με το φόβο όλων να είναι πως η νέα παραλλαγή θα αχρηστεύσει τα εμβόλια. Ο Γιάννης...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Δεν θα δοθεί νέα παράταση – Όσοι βρίσκονται στην ουρά θα ψηφίσουν

Δεν θα δοθεί νέα παράταση, μετά τις 20:00, στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΔΕΚΑΠ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «σε...

Κοντογεώργης – Αναγκαίος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των άνω των 60

Ο Θανάσης Κοντογεώργης, γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου, μίλησε στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών και...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Έκλεισαν οι κάλπες – Ρεκόρ προσέλευσης – Τα πρώτα αποτελέσματα

Με μεγάλη παρουσία ψηφοφόρων ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Όπως εκτιμάται, οι ψηφοφόροι έφτασαν τις 270.000, ενώ όπου υπήρχαν ουρές...

Μελέτη – Στους «πρωταθλητές της συνωμοσιολογίας» η Ελλάδα

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε βασικά κανάλια παραπληροφόρησης, διάχυσης ψευδών ειδήσεων και πόλωσης, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό εν μέσω πανδημίας, όταν...

Σχετικές ιστορίες