Κάηκαν 20 εκατ. στρέμματα σε 41 χρόνια – Διαχρονική η «μανία» της πυρκαγιάς σε συγκεκριμένες περιοχές

Κάτι λιγότερο από 20 εκατομμύρια στρέμματα αποτεφρώθηκαν τα τελευταία 41 χρόνια στην Ελλάδα.

Αν σε αυτά προστεθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν στην Εύβοια, την Αττική και σε άλλες περιοχές από τις αρχές Αυγούστου, ίσως το αποτέλεσμα αγγίξει ή και ξεπεράσει τον συγκεκριμένο αριθμό.

Άλλωστε το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει, περισσότερο έχει εξασθενίσει το κουράγιο των ανθρώπων που προσπάθησαν και προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες και τη γη τους, και λιγότερο οι συνθήκες εκείνες που ευνοούν ή οδηγούν το ξέσπασμα μίας πυρκαγιάς.

Από το 1970 μέχρι το 2020 εκδηλώθηκαν σχεδόν 60.200 πυρκαγιές, επισημαίνει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, δικαστικός πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Καταστράφηκε το 14% της έκτασης της Ελλάδας

Εδώ και πολλά χρόνια μελετά τα στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές και ολοκληρώνοντας το συνολικό τους αποτύπωμα στην ελληνική γη επί 45 χρόνια, διαπιστώνει ότι από το 1980 μέχρι το 2020 έχει καταστραφεί από τις συνολικά προκληθείσες (56.326) δασικές πυρκαγιές συνολική έκταση (18.190.592) στρεμμάτων, που αντιστοιχεί στο 13,8% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας.

Κάηκε δηλαδή έκταση ίση συνολικά με την συνολική έκταση της Πελοποννήσου και της Αττικής

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος ετήσιος αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα σε αυτά τα 41 χρόνια είναι 1.373,8, ενώ ο μέσος ετήσιος αριθμός των καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων  είναι 443.672,9 στρέμματα.

Οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών από δασικές πυρκαγιάς παρατηρούνται στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στην Βορειοανατολική Αττική

Η προτίμηση της φωτιάς σε συγκεκριμένες περιοχές

Επίσης η Βορειοανατολική Αττική είναι η πιο πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Η πιο πυρόπληκτη Περιφέρεια της Ελλάδας τόσο σε αριθμό δασικών πυρκαγιών όσο και σε καμένες εκτάσεις κατά τα τελευταία 21 έτη είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εντός αυτής η πιο πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα είναι η Π.Ε. Ηλείας

Ενώ πανελλαδικά σε πληθυσμό ανά 100.000 κατοίκων αντιστοιχούν 12,7 δασικές πυρκαγιές, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 223,5 δασικές πυρκαγιές, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 369,9 δασικές πυρκαγιές.

Η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια της Ελλάδας με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις από τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές προκλήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.

Φαίνεται ότι η ιστορία κάνει κύκλους και η φωτιά χτυπά δαιμονισμένα τα ίδια μέρη. Χρόνο με το χρόνο, δεκαετία με τη δεκαετία ποικίλει η έκταση της καταστροφής που καθορίζεται μεταξύ άλλων από την επιτυχία της πυροσβεστικής επέμβασης.

Δεν αναγεννώνται πάντα από τις στάχτες

Σε πολλές περιπτώσεις είναι αλήθεια τα δάση αναγεννήθηκαν σε πολλές άλλες πέθαναν για πάντα αφού κάθε δέντρο είναι διαφορετικό.

Το μικρό πεύκο μπορεί να ξεπροβάλλει μέσα από τις στάχτες μετά τις πρώτες βροχές, το έλατο όχι.

Ο λόγος για τη διαφορά αυτή είναι ότι το έλατο έχει ανάγκη από την ύπαρξη μιας «πρόδρομης βλάστησης», από κάποια συγκεκριμένα δασικά είδη, η οποία θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες υγρασίας, σκιάς και προστασίας, μέσα στις οποίες θα μπορέσουν να αναπτυχθούν οι σπόροι και κατόπιν τα μικρά έλατα.

Ως εκ τούτου, η φυσική αποκατάσταση του ελατοδάσους, εφόσον δεν παρεμποδιστεί από ανθρωπογενείς παράγοντες, θα χρειαστεί πάρα πολλές δεκαετίες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να μην γίνει ποτέ, όπως παρατηρεί ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ερευνα – Η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς μαρτυρά τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου

Η διαφορά ανάμεσα στη βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού και της πραγματικής (χρονολογικής) ηλικίας ενός ανθρώπου αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου...

Στο «Καμπ Νόου» η 7η Χρυσή Μπάλα του Μέσι

Μπορεί να αποχώρησε το καλοκαίρι. Μπορεί να έβαλαν τέλος σε μία σχέση 21 ετών, έχοντας γράψει… παρέα μία ιστορία με χρυσά γράμματα. Ωστόσο ούτε...

Γιατί το Oruc Reis κόβει βόλτες στο Αιγαίο

Δυτικά της Καλολίμνου πλέει αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Το τουρκικό πλοίο, το οποίο εκτελεί δραστηριότητες σεισμικών ερευνών και έχει απασχολήσει ουκ...

Φαίη Σκορδά – Eνταση on air με το δικηγόρο του Κώστα Δόξα

Μετά την είδηση της σύλληψης του Κώστα Δόξα ασχολήθηκαν στο «Πρωινό». Μάλιστα, στην εκπομπή ήταν καλεσμένος να μιλήσει ο δικηγόρος του τραγουδιστή, Σπύρος Δημητρίου, και να ξεκαθαρίσει...

Κοροναϊός – Δέλτα, Ομικρον και Ομικρον2 – Το τρίο… των μεταλλάξεων

Τρεις μεταλλάξεις του κοροναϊού βρίσκονται αυτή την στιγμή πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Η Δέλτα και η Όμικρον κυριαρχούν αυτή την στιγμή στον...

Σχετικές ιστορίες