«Κάηκε» ο δορυφόρος που χαρτογραφούσε καμένες εκτάσεις – Πώς πρωτοέπιασε δουλειά στην Ελλάδα

Το τέλος της αποστολής του δορυφορικού ραντάρ Sentinel 1-B ανακοίνωσαν την Τετάρτη η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την εκδήλωση βλάβης που αποδείχθηκε αδύνατο να επιδιορθωθεί.

Ο Sentinel 1-B, ένας από τους δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος γεωσκόπησης Copernicus, ήταν σχετικά καινούργιος, καθώς εκτοξεύτηκε σε πολική τροχιά τον Απρίλιο του 2016.

Διαβάστε επίσης: Σε τροχιά και ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος για την επιτήρηση της Γης

Τον Δεκέμβριο του 2021 σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα λόγω τεχνικής ανωμαλίας που δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστεί παρά τις έκτοτε προσπάθειες.

Πλήρως λειτουργικός παραμένει ο δίδυμος δορυφόρος Sentinel-1A, ενώ ένας τρίτος δορυφόρος, ο Sentinel-1C προγραμματίζεται να εκτοξευτεί με τον νέο ευρωπαϊκό πύραυλο Vega-C το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι δορυφόροι Sentinel δημιουργήθηκαν για να συλλέγουν δεδομένα και να καταγράφουν μεγάλα περιβαλλοντικά φαινόμενα. Ανάμεσά τους, οι πλημμύρες και οι καμένες εκτάσεις.

Ο πρώτος από τους δύο δορυφόρους Sentinel του προγράμματος Copernicus, είχε πιάσει «δουλειά» στην Ελλάδα ήδη από τον Απρίλιο του 2015.

Πρόκειται για τον Sentinel 1 ο οποίος παραμένει στην τροχιά που είχε από τότε τεθεί.

Εκείνη την εποχή, τεράστιες εκτάσεις στον Εβρο και τις Σέρρες, είχαν πλημμυρίσει από ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Και τα χιλιάδες στρέμματα γης που σκεπάστηκαν από το νερό, κατέγραψε με μεγάλη ακρίβεια ο  ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 1 που είχε μόλις τεθεί σε τροχιά.

Τα δεδομένα που συνέλεξε, επεξεργάστηκαν επιστήμονες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και δημιούργησαν χάρτες που έδωσαν στην Πολιτική Προστασία.

Η έκταση των πλημμυρών στον Έβρο όπως καταγράφηκε στις 5 Απριλίου 2015 από τον καινούργιο,τότε, ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 1. Tα δεδομένα επεξεργάστηκαν επιστήμονες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Η ιδιότητα που έχει ο δορυφόρος να συλλέγει κάθε δύο μέρες δεδομένα για σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, βοηθά τις Αρχές να εκτιμούν την ένταση και γεωγραφική εξάπλωση του φαινομένου και να το αντιμετωπίζουν αφενός, και αφετέρου να έχουν συγκριτικά στοιχεία για την επαναληψιμότητά του στο μέλλον.

Ο δορυφόρος Sentinel χρειάζεται περίπου 100 λεπτά για να κάνει μία περιφορά της Γης από το Βόρειο προς το Νότιο Πόλο. Η λειτουργία του στηρίζεται στη χρήση ραντάρ που αποστέλλει σήμα προς το έδαφος. Όταν αυτό το σήμα προσπίπτει σε χερσαία επιφάνεια που έχει καλυφθεί από νερό, τότε δεν επιστρέφει πίσω στο δορυφόρο αλλά διαθλάται.

Η αποστολή του σήματος και η επιστροφή του ή μη στο δορυφόρο, βοηθά τον Sentinel να «καταλάβει» κατά τη διάρκεια διαδοχικών περιφορών του πάνω από τον ίδιο χώρο, τις αλλαγές που έχει υποστεί.

Αν δηλαδή μία έκταση έχει πλημμυρίσει ή αν έχει υποστεί καθίζηση το έδαφος εξαιτίας κάποιου μεγάλου σεισμού. Με τον ίδιο τρόπο, ο δορυφόρος μπορεί να εκτιμήσει το εύρος μεγάλων κατολισθήσεων.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Με τον αέρα της Φρανκφούρτης υποδέχεται τη Λαμία

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται απόψε (18.00) τη Λαμία στην Τούμπα και όπως είναι λογικό στον σύλλογο επικρατεί κλίμα ευφορίας μετά τη μεγάλη νίκη επί της...

Μεγαλώνει η κρίση στην Κίνα

Περισσότεροι από 8 εκατ. άνθρωποι μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των κινεζικών αρχών ύστερα από μη πληρωμές στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Οι αθετήσεις πληρωμών από...

Υπνοβατώντας προς μια δικτατορία Τραμπ

Εντονη προειδοποίηση για την πιθανότητα να οδεύσουν οι ΗΠΑ προς μια δικτατορία, απευθύνουν ο Ρόμπερτ Κέιγκαν, μία από τις πιο γνωστές νεοσυντηρητικές φωνές στην...

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρωτοπορεί και στη διεθνοποίηση

To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ιδρυμα της χώρας και έχει εδώ και δεκαετίες συνδεθεί με πολλά ιδρύματα του εξωτερικού,...

Περίπατος για το Περιστέρι

Εχοντας πλουραλισμό στην επίθεση το Περιστέρι Bwin μετέτρεψε σε περίπατο τον αγώνα με τον Απόλλωνα Πάτρας Carna επικρατώντας με 90-57. Ο Γουίλιαμς (17 π.,...

Σχετικές ιστορίες