«Κάηκε» ο δορυφόρος που χαρτογραφούσε καμένες εκτάσεις – Πώς πρωτοέπιασε δουλειά στην Ελλάδα

Το τέλος της αποστολής του δορυφορικού ραντάρ Sentinel 1-B ανακοίνωσαν την Τετάρτη η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την εκδήλωση βλάβης που αποδείχθηκε αδύνατο να επιδιορθωθεί.

Ο Sentinel 1-B, ένας από τους δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος γεωσκόπησης Copernicus, ήταν σχετικά καινούργιος, καθώς εκτοξεύτηκε σε πολική τροχιά τον Απρίλιο του 2016.

Διαβάστε επίσης: Σε τροχιά και ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος για την επιτήρηση της Γης

Τον Δεκέμβριο του 2021 σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα λόγω τεχνικής ανωμαλίας που δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστεί παρά τις έκτοτε προσπάθειες.

Πλήρως λειτουργικός παραμένει ο δίδυμος δορυφόρος Sentinel-1A, ενώ ένας τρίτος δορυφόρος, ο Sentinel-1C προγραμματίζεται να εκτοξευτεί με τον νέο ευρωπαϊκό πύραυλο Vega-C το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι δορυφόροι Sentinel δημιουργήθηκαν για να συλλέγουν δεδομένα και να καταγράφουν μεγάλα περιβαλλοντικά φαινόμενα. Ανάμεσά τους, οι πλημμύρες και οι καμένες εκτάσεις.

Ο πρώτος από τους δύο δορυφόρους Sentinel του προγράμματος Copernicus, είχε πιάσει «δουλειά» στην Ελλάδα ήδη από τον Απρίλιο του 2015.

Πρόκειται για τον Sentinel 1 ο οποίος παραμένει στην τροχιά που είχε από τότε τεθεί.

Εκείνη την εποχή, τεράστιες εκτάσεις στον Εβρο και τις Σέρρες, είχαν πλημμυρίσει από ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Και τα χιλιάδες στρέμματα γης που σκεπάστηκαν από το νερό, κατέγραψε με μεγάλη ακρίβεια ο  ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 1 που είχε μόλις τεθεί σε τροχιά.

Τα δεδομένα που συνέλεξε, επεξεργάστηκαν επιστήμονες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και δημιούργησαν χάρτες που έδωσαν στην Πολιτική Προστασία.

Η έκταση των πλημμυρών στον Έβρο όπως καταγράφηκε στις 5 Απριλίου 2015 από τον καινούργιο,τότε, ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 1. Tα δεδομένα επεξεργάστηκαν επιστήμονες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Η ιδιότητα που έχει ο δορυφόρος να συλλέγει κάθε δύο μέρες δεδομένα για σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, βοηθά τις Αρχές να εκτιμούν την ένταση και γεωγραφική εξάπλωση του φαινομένου και να το αντιμετωπίζουν αφενός, και αφετέρου να έχουν συγκριτικά στοιχεία για την επαναληψιμότητά του στο μέλλον.

Ο δορυφόρος Sentinel χρειάζεται περίπου 100 λεπτά για να κάνει μία περιφορά της Γης από το Βόρειο προς το Νότιο Πόλο. Η λειτουργία του στηρίζεται στη χρήση ραντάρ που αποστέλλει σήμα προς το έδαφος. Όταν αυτό το σήμα προσπίπτει σε χερσαία επιφάνεια που έχει καλυφθεί από νερό, τότε δεν επιστρέφει πίσω στο δορυφόρο αλλά διαθλάται.

Η αποστολή του σήματος και η επιστροφή του ή μη στο δορυφόρο, βοηθά τον Sentinel να «καταλάβει» κατά τη διάρκεια διαδοχικών περιφορών του πάνω από τον ίδιο χώρο, τις αλλαγές που έχει υποστεί.

Αν δηλαδή μία έκταση έχει πλημμυρίσει ή αν έχει υποστεί καθίζηση το έδαφος εξαιτίας κάποιου μεγάλου σεισμού. Με τον ίδιο τρόπο, ο δορυφόρος μπορεί να εκτιμήσει το εύρος μεγάλων κατολισθήσεων.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παιχνίδια πυρηνικού ολέθρου πάνω από Ζαπορίζια

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για όσα συμβαίνουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι...

Πέθανε ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο δάσκαλος που έφερε τους Ελληνες πιο κοντά στα άστρα

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο Διονύσης Σιμόπουλος. Ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση,...

Γάζα: Χωρίς φάρμακα, γιατρούς και ηλεκτρικό

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη!». Ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ-Σίφα στην Γάζα σημαίνει συναγερμό λέγοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη φαρμάκων και ηλεκτροδότησης για να...

Μόσιαλος: Το νόημα της βραβευμένης με Πούλιτζερ φωτογραφίας «Το φιλί της ζωής»

Μια ανάρτηση εκανε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE,  η οποία δεν αφορούσε θέματα υγείας αλλά την ιστορία μιας διάσημης φωτογραφίας. Στην...

Και η Ουκρανία διαψεύδει ότι είχε ζητήσει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη

Μετά την Αρμενία και η Ουκρανία, δια μέσου του πρέσβη της στην Ελλάδα, Σεργκίι Σουτένκο, διαψεύδει ότι είχε ζητήσει να παρακολουθείται το τηλέφωνο του...

Σχετικές ιστορίες