Κανείς να μην «ράβει» υπουργικό κοστούμι διαμηνύσει ο Μητσοτάκης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο MEGA ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, κατέθεσε τις σκέψεις και τους στόχους του για την επόμενη τετραετία, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ενώ έστειλε μήνυμα στα στελέχη της ΝΔ να μην προεξοφλούν υπουργικές «καρέκλες».

Για την συνάντηση με Ομπάμα και την τεχνητή νοημοσύνη

Είχα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος, θέλω να θυμίσω, έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς ήταν αυτός που πίεζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν την χώρα μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, και το 2012, αλλά και το 2015.

Είναι ένας πολύ ενεργός πολίτης, όπως συμβαίνει συνήθως με τους τέως προέδρους των ΗΠΑ, και φυσικά ένας άνθρωπος με πάρα πολύ ευρεία γνώση. Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση μαζί του.

Τον απασχολούν πολύ ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη και τα οποία με ενδιαφέρουν και εμένα πάρα πολύ, και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι το επόμενο αντικείμενο για το οποίο πρέπει να συνβρεθούμε και να σκεφτούμε πολύ έξυπνα για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει ένα εργαλείο προόδου και όχι ένα εργαλείο, τελικά, υπονόμευσης, της ίδιας της ποιότητας της Δημ0κρατίας μας.

Μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, εγώ ετοιμάζω μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα μπορεί να εισφέρει σκέψεις για τη θέση της Ελλάδας σε αυτό τον καινούργιο κόσμο ο οποίος ανοίγεται και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι εμείς τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης.

Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας κυρίως εκτός Ελλάδας αλλά και εντός, που δραστηριοποιούνται πολύ έντονα στο χώρο αυτό. Μιλάμε για μια επανάσταση, η οποία θα αλλάξει τα πάντα. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και να ελέγξουν αυτό το εργαλείο με ένα τέτοιο τρόπο που θα είναι προς όφελος των πολιτών.

«Κανείς να μην ράβει υπουργικό κοστούμι»

Την Παρασκευή τα μεσάνυχτα «σβήνουν» τα φώτα της προεκλογικής περιόδου και επίσημα, και μετά η ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου περνάει στους πολίτες, όπως αρμόζει σε μία ώριμη Δημοκρατία.

Κατ’ αρχάς, να πούμε πως τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της Κυριακής είναι ο εφησυχασμός και η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί.

Τίποτα απολύτως δεν έχει προεξοφληθεί. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μάς δίνει μία πολύ καλή ένδειξη του πώς σκέφτεται η κοινωνία να τοποθετηθεί πολιτικά και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, αλλά προσφανώς οι πολίτες πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν και θα χαρώ πολύ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη σε σχέση με αυτήν της 21ης Μαΐου.

Άρα, κι εγώ προφανώς βλέπω τις δημοσκοπήσεις και οφείλω να ετοιμάζομαι γι’ αυτό το ενδεχόμενο και είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά θα εξακολουθήσω να επιμένω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, να μην υπάρχει καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος.

Εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε προχωρήσει και στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, αλλά για μένα «κράττει» από αυτούς ή αυτές που προεξοφλούν υπουργική θέση.

Αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία.

Προσωπικά, τα έχω δώσει όλα, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα πολλές φορές και έχω προσπαθήσει να επικοινωνήσω και να απαντήσω ακριβώς στα ερωτήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Για τις αυξήσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο

Για μένα, η αύξηση των μισθών αποτελεί τον κεντρικό πολιτικό στόχο και θα έλεγα και το προσωπικό μέτρο με το οποίο θέλω να κρίνω την επιτυχία μιας δεύτερης θητείας, εφόσον μας εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες.

Αναγνωρίζω πρώτος ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί, ειδικά για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Δεν είναι εύκολο να τα βγάλει κανείς πέρα, ειδικά αν δεν έχει δικό του σπίτι.

Γιατί λέμε εμείς ότι ο μέσος μισθός μπορεί να φτάσει στα 1.500 ευρώ και πώς θα το πετύχουμε αυτό: προφανώς, δεν καθορίζεται με κάποια υπουργική απόφαση ή νόμο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από πολλές επενδύσεις, μέσα από τη μείωση της ανεργίας, μέσα από την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του ίδιου του εργαζόμενου.

Ακούω συχνά επιχειρηματίες που μου παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Και τους λέω, συμπάσχω μαζί σας, αλλά πληρώστε παραπάνω και θα βρείτε.

Κι αυτό γίνεται ήδη στην αγορά σε πολλούς κλάδους, γι’ αυτό και ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί – και αυτά είναι στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – από τα 1.040 στα 1.200 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί πολύ από την κυβέρνηση με μείωση της φορολογίας εισοδήματος, με μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, με πολλά καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, με την επιστρεπτέα προκαταβολή κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ήμουν σήμερα σε μία τελευταία περιοδεία στο Φάληρο, η αγορά ήταν σε καλή διάθεση, θα έλεγα πως όλα αυτά τα μαγαζιά επέζησαν και μπορούν σήμερα να κάνουν τζίρους ακριβώς επειδή στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση.

Άρα, θεωρώ ότι ο συνδυασμός της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των επενδύσεων, αλλά θα έλεγα και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με καινούργιους όρους, μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους.

Για παράδειγμα, στους κλάδους του τουριμού και του επισιτισμού βλέπουμε απολαβές σημαντικά υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

Για τον κατώτατο μισθό

Για τον κατώτατο μισθό, που αποτελεί αντικείμενο κυβερνητικής ρύθμισης, εκεί, επειδή το κάναμε μία φορά, πήγαμε από τα 650 στα 780 ευρώ, ναι, είμαι απολύτως σίγουρος ότι ο κατώτατος μπορεί να φθάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Για τις συντάξεις

Κατ’ αρχάς, να θυμίσουμε ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια σχεδόν 8%.

Ονομαστική αύξηση, αύξηση στο λογαριασμό είδαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά.

Οι συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Όσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση που θα πάρουν οι συνταξιούχοι.

Θα δουν νέα αύξηση εντός του 2024 και όχι μόνον αυτό, αλλά θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε και εκείνους τους συνταξιούχους, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πέσει «θύματα» της προσωπικής διαφοράς. Όπως το κάναμε μια φορά έκτακτα με 200 ως 300 ευρώ.

Η προσωπική διαφορά θα σβήσει, όσο αυξάνονται οι συντάξεις. Αλλά εγώ έχω δεσμευτεί ότι θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Και επειδή εκτιμώ ότι η οικονομία θα πάει καλά και φέτος και επειδή έχουμε αποδείξει ότι τελικά προτιμούμε να ξεπερνάμε τους στόχους μας και όχι να υπολειπόμαστε αυτών, εκτιμώ ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πάλι μία δυνατότητα, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των συνταξιούχων.

«Καμία αύξηση φόρων» – Πότε θα γίνουν μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ;

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων. Αντίθετα, περαιτέρω μειώσεις φόρων θα περιμένουν οι πολίτες.

Έχω δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση, γιατί το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του.

Από εκεί και πέρα, έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του αφορολόγητου στα 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί και οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσουν από την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για εκείνους που έχουν παιδί.

Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει από την 1η/1/2024, ανεξαρτήτως του τι άλλο θα κάνουμε στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση 50 ευρώ.

Άρα, καμία αύξηση φόρων, περαιτέρω μειώσεις φόρων και ναι, στόχος μου είναι, προς το τέλος της τετραετίας, στο δεύτερο μισό, να μπορούμε να εξετάσουμε πια μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ.

Αυτό το οποίο εισηγείται σήμερα η αντιπολίτευση – την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ – δεν την προκρίνω και έχω εξηγήσει γιατί, διότι πιστεύω ότι δεν θα περνούσε καθόλου στην τελική τιμή, αυτό δοκίμασαν και άλλες χώρες και απέτυχαν, δηλαδή θα στηρίζαμε ουσιαστικά την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά όχι τον τελικό καταναλωτή και μετά θα ήμασταν αντιμέτωποι με το πρόβλημα ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή αυτή τη μείωση να την καταργήσουμε για να αυξηθούν ξανά οι τιμές.

Άρα, προτιμώ να στοχεύω προς το τέλος της τετραετίας σε πιο μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ και πιστεύω ότι εφόσον η οικονομία θα εξακολουθήσει να αποδίδει όσο καλά περιμένω, αυτός είναι ένας στόχος πια ο οποίος θα είναι εφικτός, αλλά τονίζω ότι μιλάμε για το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας.

Για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ

Εμείς έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό προσλήψεων και οφείλουμε να τον κάνουμε σε βάθος τριετίας και ο σκοπός μας είναι σταδιακά να αυξάνουμε τον αριθμό των εργαζόμενων στην Υγεία, γιατί και εκεί θα υπάρχουν αποχωρήσεις και άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν, και δεν θέλουμε να ξεφύγουμε ουσιαστικά από τον κανόνα «1 προς 1».

Όλοι αναγνωρίζουν, όμως, ότι στην Υγεία πρέπει να γίνουν και παραπάνω μόνιμες προσλήψεις, όπως γίνονται ήδη αυτή τη στιγμή – υπάρχουν προκηρύξεις οι οποίες «τρέχουν», για παράδειγμα, για νοσηλευτές , γιατί έχουμε ελλείψεις ειδικά στο χώρο των νοσηλευτών.

Κάτι που με προβληματίζει πολύ σχετικά με τις προσλήψεις, ωστόσο, έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία γίνονται. Ναι μεν το ΑΣΕΠ είναι ένας αξιοκρατικός και αντικειμενικός μηχανισμός προσλήψεων, όμως οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες.

Για μένα, λοιπόν, μία βασική διορθωτική μεταρρύθμιση και μία αποστολή για τον επόμενο ή την επόμενη υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία των προσλήψεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

3+1 καυτά ερωτήματα για το Ιππικό Κέντρο

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο που έχει περιέλθει, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, στην εταιρεία APLEKTON HOLDINGS...

Αυτός είναι ο «διάδοχος» του Μέσι

Ο δεύτερος γιος του Λιονέλ Μέσι, Ματέο, δείχνει πως έχει κληρονομήσει το ποδοσφαιρικό DNA του πατέρα του, καθώς μαγεύει με την φανέλα της Κ9...

Σίδνεϊ: Μαχαίρωσαν ιερέα σε ζωντανή μετάδοση

Ένα νέο σοκαριστικό περιστατικό, λίγες μέρες μετά από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα, σημειώθηκε και πάλι στο Σίδνεϊ.Ένας άγνωστος...

Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ στις 17/4 – Αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την Τετάρτη 17 Απριλίου, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ.Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στα...

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης – «Για μια αξιοπρεπή ζωή και εργασία»

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου καλεί το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.Όπως...

Σχετικές ιστορίες