Καταλήψεις: Τη σύγκρουση επιλέγει η κυβέρνηση

Αποκλειστικά στο μαστίγιο καταφεύγει η κυβέρνηση για να σπάσει τις καταλήψεις και να καταστείλει τις μαθητικές κινητοποιήσεις φουντώνοντας ακόμα περισσότερο το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία αλλά και των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Απάντηση τα μαζικά συλλαλητήρια

Τα μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας έδωσαν μια πρώτη απάντηση στις απειλές της Νίκης Κεραμέως, η οποία ανακοίνωσε εκδικητικού τύπου μέτρα όπως οι απουσίες από την τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολείων.

Σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό των μαθητών της Αθήνας υπογραμμίζει ότι «βούλιαξε το κέντρο της Αθήνας και δεκάδες άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Οι μαζικές και μαχητικές πορείες μας ήταν η απάντηση στην Υπουργό και την κυβέρνηση. Τα δίκαια αιτήματά μας ακούστηκαν δυνατά και παντού. Όλοι αναγνωρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας» και σημειώνει με έμφαση πως «ότι και να γίνει… είμαστε ήδη νικητές!».

Τίποτα δεν πιάνει…

Μάλιστα περιγράφοντας την στάση της κυβέρνησης απέναντί τους οι μαθητές τονίζουν ότι «έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την αστυνομία, εισαγγελείς, διευθυντές δευτεροβάθμιας και σχολείων, δεχόμαστε εκβιασμό από την Υπουργό για απουσίες, κόψιμο εκδρομών, χαρακτηρισμό στη διαγωγή μας. Απλά γιατί διεκδικούμε όσα έπρεπε να έχει κάνει το Υπουργείο ήδη.. όχι να λέμε εμείς να κάνει! Σήμερα, θέλησαν μέχρι και να «θάψουν» τη μαθητική πορεία μας, προβάλλοντας μεμονωμένες ενέργειες που προσπαθούσαν να τη διαλύσουν, που καμία σχέση δεν έχουν με εμάς και τους αγώνες μας ».

«Τίποτα από αυτά δεν πιάνει! Το σχέδιο τους το μπλοκάραμε φωνάζοντας δυνατά και μαχητικά τα συνθήματα μας. Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας φιμώσουν, που απειλούν λέμε: Οι μαθητές δεν μασάμε. Αυτά δεν πιάνουν σε εμάς! Έχουμε δίκιο! Όσο η κυβέρνηση δεν απαντάει θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντι τους!» διαμηνύουν οι μαθητές προαναγγέλλοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων καθώς από αύριο οργανώνονται γενικές συνελεύσεις, εκλογές για μαθητικά συμβούλια και ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής επιτροπής των μαθητών της Αθήνας στην Γκράβα το Σάββατο το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι παραμένουν οι καταλήψεις σε πάνω από 700 σχολεία σε όλη την Ελλάδα ενώ ειδικότερα στην Αττική ξεπερνούν τα 300.

«Παιδαγωγικά μέτρα»…

Αυτό που έχει εξοργίσει τους μαθητές αλλά και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης που στηρίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις είναι η επίδειξη αυταρχισμού από πλευράς κυβέρνησης και ιδίως του υπουργείου Παιδείας καθώς οι ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως για απουσίες στους καταληψίες έχουν εκληφθεί ως εκδικητική πράξη σε βάρος όσων μαθητών κινητοποιούνται διεκδικώντας το αυτονόητο: 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και υπαλλήλων καθαριότητας για να διασφαλιστούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην καθημερινή εκπαιδευτική λειτουργία.

Μάλιστα λάδι στη φωτιά ρίχνουν και δηλώσεις όπως της αναπληρώτριας κυβερνητικού εκπροσώπου Αριστετολίας Πελώνη που εμφάνισε ως «παιδαγωγικό μέτρο» την εκδικητική-τιμωρητική εξαίρεση των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις από την τηλεκπαίδευση.

«Όσοι παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πελώνη.

ΜΑΤ όπως και με τους υγειονομικούς

Πάντως η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τη νεολαία σε μια κρίσιμη πολιτικά καμπή για την ίδια με πολλά ανοιχτά μέτωπα παράλληλα. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να βγει κερδισμένη όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το κίνημα της νεολαίας ή δυναμικών τμημάτων του εντούτοις η κυβέρνηση επιλέγει να σκληρύνει τη στάση, ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια τακτική που ακολουθεί και απέναντι στους υγειονομικούς, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν επίσης με τα ΜΑΤ και την καταφυγή στην αστυνομική βία.

Κοινωνικός αυτοματισμός

Σε κάθε περίπτωση πάντως η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης πριμοδοτεί κινήσεις κοινωνικού αυτοματισμού και οπλίζει τα χέρια όσων επιδιώκουν με τακτικές αυτοδικίας να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και να σπάσουν τις καταλήψεις, όπως αποδεικνύει το νέο περιστατικό στην Πάτρα όπου γονέας επιχείρησε να σπάσει την πόρτα του 2ου Λυκείου Πατρών και επιτέθηκε μαινόμενος κατά μαθητών.

Δίκαια αιτήματα για ασφαλή σχολεία

Το σύνολο της αντιπολίτευσης πάντως ζητά από την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή των μαθητών και να ικανοποιήσει τα δίκαια όπως τα χαρακτήρισε αιτήματά τους.

Παράλληλα, με αφορμή τα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας καταγγέλλουν την κυβέρνηση για χρήση αστυνομικής βίας προκειμένου να καταστείλει τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

«Χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να διεκδικούν το αυτονόητο. Σχολεία με ασφάλεια. Με τάξεις με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, περισσότερους εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κα. Κεραμέως αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους, επιλέγει την καταστολή και τα δακρυγόνα. Καμία πρωτοβουλία για τα σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων ή για τα χιλιάδες κενά που η δική της πολιτική έχει δημιουργήσει. Οι απειλές που εκτοξεύει απλά αναδεικνύουν το δικό της αδιέξοδο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Και το μέλλον θα νικήσει» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Μια κυβέρνηση που με τόση ευκολία έχει επιλέξει να συκοφαντεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, είτε μιλάμε για τους μαθητές, είτε για τους υγειονομικούς, είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ήδη αρχίζει να πιέζεται», είχε επισημάνει νωρίτερα, μιλώντας στο ρ/στ «Στο Κόκκινο».

Ακύρωσαν τον αντιδημοκρατικό νόμο

«Η μαζική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά της και η ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών έδωσαν την απάντηση στη λάσπη που επιχείρησε να ρίξει η κυβερνητική προπαγάνδα τις προηγούμενες ημέρες και ακύρωσε στην πράξη τον αντιδημοκρατικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις συγκεντρώσεις», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Η χρήση χημικών και η προσπάθεια λίγων να αμαυρωθεί η δυναμική απάντηση της κοινωνίας απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ανεπάρκειες έπεσε στο κενό», προσθέτει.

Επίδειξη πυγμής αντί πειθούς

Η επίδειξη πυγμής απέναντι στη νέα γενιά μόνο αδυναμία προδίδει, αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

«Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και ασφαλή. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με απειλές και τιμωρίες.

Με αυτές τις δηλώσεις η Κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η επίδειξη πυγμής απέναντι στην νέα γενιά, μόνο αδυναμία προδίδει. Επιτέλους να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών τους.

Όπως έχουμε προτείνει. Και να μιλήσει στους νέους με πειθώ. Ώστε να συνεχιστεί σωστά η εκπαιδευτικοί διαδικασία. Ουσία λοιπόν και όχι απουσία στα σχολεία» σημειώσει το ΚΙΝΑΛ.

Έχουν δίκιο, τι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση;

«Οι μαθητές έχουν δίκιο. Είμαστε όλοι μαζί τους. Οι καθηγητές, οι εκπαιδευτικοί συνολικά, οι γονείς τους, όλος ο ελληνικός λαός, τάσσεται με τα δίκαια αιτήματά τους.

Υπάρχουν λύσεις τώρα. Τί δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση; Τα παιδιά ζητάνε να αραιώσουν οι σχολικές αίθουσες, να βρεθούν νέες σχολικές αίθουσες, να γίνει διορισμός εκπαιδευτικών, οι οποίοι λείπουν, να γίνουν νέοι διορισμοί των εργαζομένων στην καθαριότητα για τα σχολεία. Είναι δίκαια αιτήματα. Σε αυτά είμαστε μαζί τους» ανέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Απουσία και κακή διαγωγή στην Κεραμέως

«Οι σημερινές, μεγαλειώδεις, μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα έδειξαν εμφατικά ότι η τρομοκρατία και οι απειλές της κυβέρνησης έπεσαν στο κενό! Καλά θα κάνει -έστω και τώρα- να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών και να πάψει να τους εκβιάζει με μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα!

Η κυβέρνηση, με το να στρέφεται εναντίον των μαθητών που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή ανοιχτά και ασφαλή σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία τους, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία, το μόνο που καταφέρνει είναι να τους πεισμώνει ακόμα περισσότερο.

“Απουσία” και “κακή διαγωγή”, που θέλει να χρεώσει η κυβέρνηση στους χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται, έχει πάρει προ πολλού η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, με το κλείσιμο 400 τμημάτων και τάξεων από κρούσματα κοροναϊού, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, τις υπεράριθμες τάξεις και τα σχολεία-κλουβιά.

Οι μαθητές έχουν δίκιο και το ξέρουν όλοι! Θέλανε δε θέλανε τους άκουσαν σήμερα καλά!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

Απόλυτα δικαιολογημένες

Η ένταση στα σχολεία και τις μαθητικές κινητοποιήσεις μεταφέρθηκε και εντός της αίθουσας της ολομέλειας της βουλής όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιπαρατέθηκαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιοβανός υπογράμμισε ότι «κουκουλοφόροι ταραξίες αμαύρωσαν» τη μαθητική διαμαρτυρία και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην στηρίξει τους μπαχαλάκηδες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση απαντά με βία και αυταρχισμό στα δίκαια αιτήματα των μαθητών ενώ χαρακτήρισε ως «παρατράγουδο» ενδεχόμενο χτύπημα από τους μπαχαλάκηδες, ενώ χαρακτήρισε «απόλυτα δικαιολογημένες» τις σχολικές καταλήψεις.

«Η πολιτική αυταρχισμού της κυβέρνησης έχει αποθρασυνθεί απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές που μάχονται για την υγειονομική τους προστασία» είπε και πρόσθεσε ότι οι καταλήψεις «είναι απόλυτα δικαιολογημένες» καθώς όπως είπε οι μαθητές εξεγέρθηκαν γιατί η κυβέρνηση «τους έβαλε σε τάξεις με περισσότερους μαθητές και λιγότερους καθηγητές και σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την υγεία τους».

Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η μαθητική κοινότητα και συνολικά η νεολαία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση η οποία «απαντά στα δίκαια αιτήματα με βία, χημικά. Στην Καβάλα πήγαν ουσιαστικά με το όπλο να συλλάβουν μαθητές».

Κουκουλοφόροι

«Κουκουλοφόροι ταραξίες έξω από την Βουλή διατάραξαν για μια ακόμα φορά την ζωή της πρωτεύουσας και αμαύρωσαν την ειρηνική πορεία των μαθητών. Προφανώς δεν έχουν σχέση μαθητές και κουκουλοφόροι. Οι αστυνομικοί σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης διακινδύνευσαν την ζωή τους για να προστατέψουν την ζωή των υπόλοιπών. Εύχομαι η θέση σας που στηρίζει τις καταλήψεις να μην συνεχιστεί και σήμερα στηρίζοντας τους κουκουλοφόρους. Η θέση της κυβέρνησης του υπουργείου Παιδείας είναι καθαρή: ανοικτά σχολεία και διάλογος» απάντησε ο κ. Λιβανός.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε: «Είμαι αναφανδόν υπέρ των κινητοποιήσεων. Όποιος εκτιμά ότι δεν του αρέσει κάτι, στο πλαίσιο του νόμου μπορεί και πρέπει να ασκεί το δικαίωμά του και να διαδηλώνει. Συνεπώς αν υπήρξε βία εναντίον μαθητών την καταγγέλλουμε. Αν τα επεισόδια έχουν να κάνουν με μασκοφόρους, τραμπούκους και μολότοφ καταδικάζουμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές».

Από το ΚΚΕ ο κ. Ιωάννης Δελλής είπε πως «καταγγέλλαμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα των μαθητών που διεκδικούν την προστασία της υγεία τους, περισσότερους εκπαιδευτικούς, περισσότερες καθαρίστριες και καλύτερες συνθήκες».

Βίαιη επέμβαση των αστυνομικών

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης επέμεινε ότι τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αφορούν βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έναντι μαθητών. «Δεν υπάρχει ερώτημα για το αν ασκήθηκε αστυνομική βία απέναντι σε μαθητές που αποφάσισαν να αντιδράσουν στην έλλειψη φροντίδας και προστασίας. Έχει ήδη ασκηθεί. Σήμερα η αντιμετώπιση αυτής της διαδήλωσης που είχε τελικό στόχο να χτυπήσει η αστυνομία μαθητές είναι ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή τη διαδρομή. Αυτό δεν έχει σχέση με το οποιοδήποτε παρατράγουδο μπορεί να διέπραξε εξωσχολικό στοιχείο – μπαχαλάκηδες κλπ».

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο κ. Παύλος Πολάκης που είπε «πριν από λίγο τα ΜΑΤ χτύπησαν μια ειρηνική πορεία μαθητών. Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία. Και δεν σταματάει το κύμα καταλήψεων με ΜΑΤ. Αυτά είναι που μας γυρίζουν πίσω σε άλλες εποχές».

Με αυταρχισμό κρύβουν τις ευθύνες τους

«Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς παρά τους εκβιασμούς, τις απειλές και τις συκοφαντίες της κ. Κεραμέως έστειλαν σήμερα ένα μαζικό και ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και τα μέσα προπαγάνδας τους.

Η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα υποκύψει όσες παράνομες αποφάσεις και να λάβει η κα Υπουργός παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Τα αιτήματα τους είναι δίκαια και εύλογα, δεν θα τους τρομοκρατήσει καμία σπασμωδική κίνηση πανικού του Υπουργείου Παιδείας, ούτε η καταστολή του κ. Χρυσοχοΐδη. Θα συνεχίσουν να δίνουν δυναμικό παρών στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους απαιτώντας αυτονόητες συνθήκες εκπαίδευσης μέσα στην πανδημία.

Μόνη απούσα παραμένει η κ. Κεραμέως που μαζί με τον Πρωθυπουργό δεν έκαναν καμία προετοιμασία για να προστατέψουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς αυτή την ιδιαίτερη σχολική χρονιά και τώρα με αυταρχισμό κρύβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε ο εκπροσώπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Γιατί ήταν τόσο ισχυρός ο σεισμός στην Τουρκία

Οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν σήμερα την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να αποδειχθούν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν...

Με ειδικό ωράριο οι δημόσιες υπηρεσίες και την Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Για το...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στον Ερντογάν

Τη βαθιά της θλίψη για τον φονικό σεισμό μεγέθους 7.7 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, εξέφρασε η Πρόεδρος...

Μετασεισμούς για πολλούς μήνες προβλέπει Αμερικανίδα μετεωρολόγος

Ο σεισμός στην Τουρκία είναι το νούμερο ένα θέμα στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Με πάνω από 2300 νεκρούς, εκατοντάδες παγιδευμένους και χιλιάδες άστεγους, είναι φυσικό και...

Χρυσές πουλάνε τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Ουρές σχημάτισαν τις δύο προηγούμενες ημέρες οι πολίτες σε βενζινάδικα και καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου για να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες, υπό τον φόβο του...

Σχετικές ιστορίες