Κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς – Ο κοροναϊός κόβει τη φροντίδα των ασθενών

«Φρένο» έχει βάλει η πανδημία στην αντιμετώπιση ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, σύμφωνα με νέες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αγγλία και στην Ιταλία. Και παρότι στη χώρα μας ελήφθησαν πρόωρα μέτρα για την – όσο το δυνατόν – απρόσκοπτη προσφορά υπηρεσιών υγείας στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα ασθενών, η Ογκολογική Κοινότητα διαπιστώνει «κενά» και συνεπακόλουθα σημειώνει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς με Covid-19 στην Ιταλία, προέκυψε ότι το 10%-20% των θανάτων αφορά ασθενείς με καρκίνο άνω των 65 ετών. Επιπρόσθετα μία ακόμη έρευνα του Ινστιτούτου Πληροφορικής για την Υγεία (Institute of Health Informatics) του University College London καταλήγει ότι στην Αγγλία και τη Β. Ιρλανδία, βάσει νοσοκομειακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καταγράφεται μείωση στις χημειοθεραπείες κατά 60%. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση κατά 76% των παραπομπών για έναρξη θεραπείας νεοδιαγνωσμένων καρκίνων αρχικού σταδίου.

Επιστολή

Υπό τα δεδομένα αυτά, η ελληνική πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece αναδεικνύει σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη μεγάλη ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την πολιτεία – και κατά την περίοδο του unlocking – που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει εμπράκτως ότι οι ογκολογικοί ασθενείς είναι ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω της ασθένειας, των πιθανών συννοσηροτήτων και των επιπτώσεων της θεραπείας, γεγονός που καθιστά επείγουσα προτεραιότητα τη λήψη αυξημένων μέτρων για την προστασία τους. Ως αποτέλεσμα της γενικής τους κατάστασης, οι ασθενείς με καρκίνο είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων που επιβάλλουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και αντιμετώπιση σε ΜΕΘ», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων από τους ειδικούς.

Και επισημαίνουν ότι στόχος πρέπει να είναι η προστασία της υγείας τους, η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης όλων των υφιστάμενων θεραπευτικών παρεμβάσεων, η αντιμετώπιση των ανεπαρκειών που προέκυψαν από τον αναγκαίο μετασχηματισμό δομών του συστήματος υγείας και η διατήρηση υψηλών επιπέδων ποιότητας των υπηρεσιών περίθαλψης, ασφάλειας και φροντίδας, που λαμβάνουν οι ασθενείς με καρκίνο, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Αll.Can Greece – μεταξύ των οποίων είναι η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – συνεργάζονται για τη βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών με οδηγό όσα είναι σημαντικά για τους ίδιους τους ασθενείς, μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων του Συστήματος Υγείας και την καταπολέμηση των ανεπαρκειών, όπου αυτές εντοπίζονται.

«Συγχαίρουμε την Επιστημονική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και όλους τους εργαζομένους και τα στελέχη του Συστήματος Υγείας για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας και θέλουμε να υποστηρίξουμε το έργο της στον τομέα μας», σημειώνουν τα μέλη, παραθέτοντας μια σειρά από αιτήματα.

Τα αιτήματα

  • Επέκταση της άυλης συνταγογράφησης με την ένταξη των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις σε αυτή.
  • Σε συνέχεια της από 27 Μαρτίου υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), προτείνεται η ένταξη όλων των από του στόματος ογκολογικών θεραπειών ΦΥΚ, που εγκρίνονται μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) του ΕΟΠΥΥ, και παράλληλα η επιτάχυνση της ένταξης όλων των φαρμακείων στο πρόγραμμα διάθεσης ΦΥΚ, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προστατεύοντας έτσι τους ασθενείς με καρκίνο και τη δημόσια υγεία.
  • Κανονική διεξαγωγή προγραμματισμένων ογκολογικών χειρουργείων.
  • Οσον αφορά την ακτινοθεραπεία, τα ραντεβού είναι πιο αραιά για την αποφυγή του συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ασθενών, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες αναμονές. Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς «θεωρητικά» έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα, με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος (ΦΕΚ Β’ 2408/31-08-2012). Εντούτοις, επειδή αυτό δεν τηρείται, πολλοί ασθενείς στερούνται αυτής της δυνατότητας γιατί δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό που τους ζητείται. Χρέος της πολιτείας είναι να παρέμβει και να απαιτήσει την εφαρμογή του νόμου. Επίσης η άμεση επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των τμημάτων ακτινοθεραπείας, όπου αυτό ακόμα δεν υλοποιείται, θα συντελούσε στη μείωση των μεγάλων χρόνων αναμονής.
  • Χρειάζεται η πολιτεία να φροντίσει ώστε οι ασθενείς που ταξιδεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για θεραπεία ή για αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις να έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας στον τόπο θεραπείας ή να υπάρξει λύση για τη διαμονή τους.
  • Οι ογκολογικοί νοσηλευτές να μη μετακινούνται για σύντομο χρονικό διάστημα σε άλλα τμήματα και προτείνουμε οι ογκολογικοί ασθενείς να φροντίζονται αποκλειστικά από νοσηλευτές που δεν φροντίζουν ασθενείς με υποψία ή επιβεβαιωμένες λοιμώξεις του Covid-19.
  • Ζητούμε οι ειδικοί – ειδικευόμενοι παθολογικής ογκολογίας ή/και άλλων ογκολογικών ειδικοτήτων να μη μετακινούνται σε μονάδες Covid-19 και οι ασθενείς με καρκίνο να παρακολουθούνται αποκλειστικά από γιατρούς που δεν έχουν επαφή με μονάδες Covid-19.
  • Τα ογκολογικά τμήματα είναι σκόπιμο, για την αποφυγή συγχρωτισμού, να διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο, ασανσέρ.
  • Λόγω της αναμενόμενης μεγάλης ζήτησης υπηρεσιών ογκολογικής περίθαλψης τους επόμενους μήνες, μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, θεωρούμε πολύ σημαντικό η πολιτεία να έχει προβλέψει την εξασφάλιση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, κατά το οποίο εμφανίζονται συνήθως προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων λόγω εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Οδηγός προστασίας (και) την περίοδο του unlocking

Σύμφωνα με τις «Οδηγίες αντιμετώπισης ασθενών με κακοήθειες συμπαγών οργάνων ή αιματολογικές κακοήθειες και Covid-19» που έχουν αναρτηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα υγιεινής.

Ειδικότερα στις γενικές οδηγίες που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες (και) κατά την περίοδο του unlocking είναι απαραίτητο οι ασθενείς να ενημερώνονται για τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό, καθώς είναι ευάλωτοι σε επιπλοκές.

«Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δίνεται στην εκπαίδευσή τους όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, πλύσιμο χεριών, αποφυγή παρουσίας σε χώρους συνωστισμού, αποφυγή επαφής με άλλους ασθενείς», σημειώνουν οι ειδικοί και προσθέτουν ότι όταν προσέρχονται στα νοσοκομεία οφείλουν να λαμβάνουν «όλα τα μέτρα προφύλαξης, π.χ. μάσκα – είτε κοινή είτε χειρουργική – και χρήση αντισηπτικών για τα χέρια».

Επιπρόσθετα, εκτός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, οι ασθενείς καλούνται να ακολουθήσουν τις γενικές συστάσεις σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας – χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμού και διατήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πέραμα – Αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες στις απολογίες τους οι 7 αστυνομικοί

Σε μαραθώνια ανακριτική διαδικασία που ξεκίνησε περίπου από τις 9:00 το πρωί, απολογήθηκαν οι έξι από τους επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν...

Πέντε νέες περιοχές στο κόκκινο του Επιδημιολογικού Χάρτη

Στο βαθύ κόκκινο περνούν πέντε περιοχές της Ελλάδα, καθώς ξεπέρασαν το όριο συναγερμού του ιικού φορτίου του νέου κορονοϊού. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ανησυχώντας για...

Μητσοτάκης: Σε εφαρμογή το 2022 το ειδικό πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου «Φ. Γεννηματά»

Την εφαρμογή ειδικού πιλοτικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου με το όνομα της Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η Πολιτεία...

Κοροναϊός – «Επιστρατεύονται» πέντε ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Την επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας ανακοίνωσε το υπουργείο μέσα από τη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία...

Επίθεση με βιτριόλι – Το δώρο και το μήνυμα στους δημοσιογράφους όταν έκλεισαν οι κάμερες

Το μεγαλείο της ψυχής της έδειξε για μια ακόμα φορά η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία μέσα σε όλα όσα συνέβησαν σήμερα δεν ξέχασε τους...

Σχετικές ιστορίες