«Κωλοτούμπα» Τουρκίας για τις NAVTEX μετά την αντίδραση της Μόσχας

Σε αναδίπλωση, αφού προσπάθησε να αξιοποιήσει τη συγκυρία μπαίνοντας σφήνα για να αποκτήσει «δικαιοδοσία» σε θαλάσσια περιοχή που δεν της ανήκει, προχώρησε  το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σχετικά με τις δύο NAVTEX που εκδόθηκαν για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Κύπρο.

Το τουρκικό ΥΠΑΜ διευκρινίζει -εκ των υστέρων- ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις κι όχι κοινές με την Τουρκία.

Ωστόσο, προέβη στην έκδοση των συγκεκριμένων NAVTEX, αν και δεν αφορούσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, από «συνήθη πρακτική» -όπως αναφέρεται-, καθώς η περιοχή όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι ρωσικές ασκήσεις βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας της Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, την οποία μεταδίδει η ιστοσελίδα Sigmalive.com, «εξαιτίας του γεγονότος ότι η NOTAM που ανακοινώθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκεται εντός της περιοχής δικαιοδοσίας μας για την έκδοση NAVTEX, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει και σχετική (τουρκική) ανακοίνωση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

» Η εν λόγω ανακοίνωση NAVTEX συνίσταται σε μια συνήθη πρακτική για την διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, όπως έγινε αντίστοιχα και στις 7 Απριλίου, 21 Απριλίου, 4 Μαΐου, 20 Μαΐου, 25 Ιουνίου και 18 Αυγούστου.

» Στο πλαίσιο αυτό, επειδή έγιναν κάποιες λανθασμένες αξιολογήσεις, δεν θα πραγματοποιηθεί άσκηση και εκπαίδευση με πραγματικά πυρά με την Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Ρωσία διέψευσε τους τουρικούς ισχυρισμούς

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία στηρίζει την προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί τουρκικής NAVTEX δήθεν κατόπιν ρωσικού αιτήματος ως προκλητικούς διαψεύδοντας ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Ειδικότερα, σε σύντομη σχετική δήλωση που έκανε σήμερα το απόγευμα η Μ.Ζαχάροβα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Αργυρούπολη – «Δεν περίμενα τα χτυπήματα να της κάνουν τέτοια ζημιά»

Κυνικός και αμετανόητος εμφανίζεται ο 46χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών που σακάτεψε στο ξύλο τη σύντροφό του στην Αργυρούπολη, με αποτέλεσμα η γυναίκα να δίνει μάχη...

Μητσοτάκης για Τουρκία: Έτοιμη η δέσμη μέτρων εάν επιστρέψει σε επιθετικές ενέργειες

Στο ευρωπαϊκό επίκεντρο έθεσε, για μία ακόμη φορά, την τουρκική επιθετικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι, παρά την προσπάθεια της...

Συγκεντρώνονται επιστολές βουλευτών για πρόταση μομφής κατά του Μπ. Τζόνσον

Όσο και να προσπαθεί ο Μπόρις Τζόνσον να δραπετεύσει από την κρίση, η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του μεγαλώνει μετά την αποκάλυψη ενός ακόμα πάρτι. Τα...

Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ – Τι προκύπτει από τους διαλόγους των εργαζομένων την ώρα της σύγκρουσης

Είναι τα τελευταία εφιαλτικά δευτερόλεπτα της ζωής του τεχνικού της ΣΤΑΣΥ που σκοτώθηκε, όταν η ειδική μηχανή για τη λείανση των γραμμών του ΗΣΑΠ...

Δημοτικό – Το Πρόγραμμα @ξία του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού θα διδάσκεται στους μαθητές

Μια εξειδικευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα (microsite) με σκοπό την καλλιέργεια της χρηματοοικονομικής γνώσης και την χρηματοοικονομική ενδυνάμωση παιδιών ηλικίας 9 έως 11 ετών δημιούργησε το...

Σχετικές ιστορίες