Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσε τμήμα από τα ιστορικά τείχη του Θεοδοσίου

Κατέρρευσε τμήμα από τα ιστορικά τείχη του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Τρίτης.

Οι τούρκικες αρχές έχουν αφήσει στην μοίρα τους τα ιστορικά τείχη, καθώς δεν έχουν προβεί σε κανένα έργο στήριξης ή συντήρησής τους.

Φωτογραφία: www.takvim.com.tr

Το πρόβλημα με τα αρχαία τείχη εντοπίζεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων, καθώς η αδιαφορία των τούρκικων αρχών είναι εμφανής.

 Η ιστορία των «θεοφύλακτων» τειχών που παραβιάστηκαν μόνο μια φορά στην ιστορία

Με τον όρο Τείχη της Κωνσταντινούπολης, αναφερόμαστε στα οχυρωματικά έργα που ολοκλήρωσε ο Θεοδόσιος στην Πόλη το 447μ.Χ. Τα τείχη συνηθίζεται να αποκαλούνται με το όνομά του, ως θεοδοσιανά τείχη. Η διπλή σειρά τειχών αποτέλεσε σημαντικό πλεονέκτημα της Αυτοκρατορίας και έναν από τους λόγους που η Πόλη άντεξε στις πολιορκίες ανά τους αιώνες, ενώ θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα θαύμα της μηχανικής και οχυρωματικό έργο που όμοιό του δεν απαντήθηκε ξανά στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που πήραν το προσωνύμιο «θεοφύλακτα», αφού θεωρούνταν κυριολεκτικά απόρθητα. Παραβιάστηκαν μόνο μία φορά, κατά την πολιορκία των Οθωμανών το 1453 που οδήγησε και στην Αλωση της Κωνσταντινούπολης.

Από την εποχή που ο ιδρυτής της πόλης του Βυζαντίου, από όπου πήρε και το όνομά της, ο Βύζας, έφτασε στη περιοχή το 667 π.Χ., διέκρινε τη στρατηγική σημασία της τοποθεσίας, καθώς και την ευκολία που παρείχε στην άμυνα, καθώς περικυκλωνόταν από τη θάλασσα σε τρεις πλευρές. Εχτισε λοιπόν τα πρώτα τείχη στην ξηρά και προς την πλευρά της Θράκης.

Τα τείχη του Βυζαντίου ήταν σαφώς μικρότερα των οχυρωματικών που ακολούθησαν για την Κωνσταντινούπολη. Τα τείχη επεκτάθηκαν πρώτα από τον Ρωμαίο Σεπτίμιο Σεβήρο, στη συνέχεια από τον Μέγα Κωνσταντίνο και πήραν την τελική τους μορφή επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου.

Μπροστά από τα τείχη, όπως διαμορφώθηκαν μετά την παρέμβαση του αυτοκράτορα Θεοδόσιου, υπήρχε αμυντική τάφρος βάθους 10μ. και πλάτους 21 μ., η οποία απείχε 15 μέτρα από το εξωτερικό τείχος. Το έξω ή μικρό τείχος ύψους 8 μέτρων, ακολουθούνταν από εσωτερικό περίβολο πριν το μέγα ή κυρίως τείχος που με τη σειρά του είχε ύψος 13 μέτρα και πάχος 5 μέτρα. Ανά περίπου πενήντα μέτρα και στις δύο σειρές τειχών ορθώνονταν πύργοι, 96 σε κάθε τείχος.

Πανοραμική άποψη τμήματος των τειχών της Κωνσταντινούπολης που χρονολογούνται από το 447μ.Χ. / Φωτογραφία: Getty Images
Στο τείχος υπήρχαν 10 πύλες εισόδου, μια πολιτική και μια στρατιωτική εναλλάξ και μια πύλη για τον αυτοκράτορα, η περίφημη Χρυσή Πύλη. Υπήρχαν βέβαια και μικρότερες πύλες, είσοδοι στην Κωνσταντινούπολη, γνωστές και ως πυλίδες, που χρησίμευαν για τη μετακίνηση των στρατιωτών στα τείχη, αλλά και για την είσοδο επισκεπτών που ήθελαν να αποφύγουν τα… αδιάκριτα βλέμματα.

Μία από τις αυτές λέγεται πως ήταν και η Κερκόπορτα, το σημείο από όπου βρήκε τρόπο ο Μωάμεθ ο πορθητής να εισβάλει στην Κωνσταντινούπολη το 1453 και να την καταλάβει.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τρίτη δόση εμβολίου – Πρόταση να γίνεται στους τέσσερις μήνες

«Να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης» του εμβολίου κατά του κοροναϊού, ζήτησε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Γλύτωσε απο σοβαρό τροχαίο, σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα

Έφυγε από τη ζωή 60χρονος που πριν λίγες ημέρες είχε επιζήσει από τροχαίο -κατά το οποίο είχε τραυματιστεί σοβαρά-  καθώς μέρες μετά το ατύχημα σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα. Ο άνδρας πριν τρεις...

ΗΠΑ – Αστυνομικός σκότωσε πολίτη σε αναπηρικό αμαξίδιο

Ένας αστυνομικός στο Τούσον της Αριζόνας, στις ΗΠΑ, σκότωσε με εννέα σφαίρες έναν 61χρονο άνδρα, ύποπτο για κλοπή από κατάστημα. Ο άνδρας κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο και...

Ψευτογιατρός – Εγκύκλιος-παρέμβαση του Αρείου Πάγου για να «μπλοκάρει» πιθανή αποφυλάκισή του

Μία σημαντική παρέμβαση έκανε ο Άρειος Πάγος, μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να αποφυλακιστεί ο διαβόητος «ψευτογιατρός», το 18μηνο προφυλάκισης του οποίου συμπληρώνεται στις 16...

Ευρωπαία Επίτροπος προσπάθησε να… καταργήσει τα Χριστούγεννα

Σε στροφή 180 μοιρών υποχρεώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακάλεσε εσωτερικό έγγραφο με οδηγίες για τη δέουσα εσωτερική επικοινωνία των στελεχών της, καθώς κατηγορήθηκε...

Σχετικές ιστορίες