Κοροναϊός: Γονίδιο «εκτοξεύει» τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό

Έχετε κάνει το εμβόλιο και δεν έχετε κολλήσει κοροναϊό; Μπορεί να είστε από τους τυχερούς, που έχουν το αλληλόμορφο γονίδιο το οποίο μετά τον εμβολιασμό, προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση στον ιό.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσαν πως μια μορφή του γονιδίου HLA, γνωστή ως HLA-DQB1*06,  βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει τις πρωτεΐνες του οργανισμού από τις ξένες που παράγονται από ιούς και βακτήρια. Έτσι οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το φέρουν.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αυξημένη ανοσολογική απόκριση προκαλείται από όλα τα καθιερωμένα εμβόλια: Pfizer – BioNTech, Oxford – AstraZeneca και πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα βελτιώσει περαιτέρω, ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στο Nature Medicine, το γονίδιο σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από κοροναϊό μετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχικά δείγματα από 1.190 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά της COVID-19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παράλληλα, εξέτασαν δείγματα DNA από 1.677 ενήλικες που είχαν συμμετάσχει στο ερευνητικό  πρόγραμμα Com-COV της Οξφόρδης σχετικά με τους συνδυασμούς εμβολίων για τη δεύτερη δόση σε άτομα που έλαβαν Oxford-AstraZeneca ή Pfizer-BioNTech για την πρώτη και δείγματα DNA από παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • τα άτομα που έφεραν το γονίδιο HLA-DQB1*06 πέτυχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά της COVID-19 από τον εμβολιασμό στις 28 ημέρες από την πρώτη δόση
  • τα ίδια άτομα ήταν πιθανότερο να έχουν υψηλότερη αντισωματική ανοσία σε όλες τις χρονικές στιγμές μετά τον εμβολιασμό
  • συλλέγοντας δεδομένα από 494 ημέρες παρακολούθησης κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αλληλόμορφο γονίδιο ήταν παρόν στο ένα τρίτο περίπου των ατόμων που ανέφεραν συμπτώματα COVID-19 με θετικό τεστ για SARS-CoV-2, και στο 46% των ατόμων χωρίς συμπτώματα.

Το συγκεκριμένο γονίδιο δεν είναι σπάνιο. Αντιθέτως, περίπου το 30-40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται ότι φέρει το γονίδιο.

Ο ρόλος της γενετικής

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Covid, λένε όμως ότι η γενετική εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

«Από αυτή τη μελέτη έχουμε στοιχεία ότι η γενετική μας σύνθεση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς την ανοσολογική μας απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19″, σημείωσε ο καθηγητής JulianKnight. Πρόσθεσε δε, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της κλινική σημασία αυτής της συσχέτισης και πώς οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βελτιωμένων εμβολίων.

«Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την υγεία των ανθρώπων. Έχουμε δει μεγάλη διακύμανση στο πόσο γρήγορα οι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στην Covid-19 μετά τον εμβολιασμό. Σημείωσε δε, πως ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό με την πάροδο του χρόνου και ότι χρειάζονται νέα εμβόλια που όχι μόνο θα μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου αλλά και θα μας κρατούν για καιρό ασυμπτωματικούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ντίβα: Ο σκύλος «φαινόμενο» στη Μύκονο που σκοράρει με κεφαλιά, κλείνει τα φώτα και φέρνει πατατάκια

Viral έχει γίνει ένα βίντεο το οποίο δείχνει τα… κατορθώματα ενός πανέξυπνου σκύλου στη Μύκονο. Αυτός ο σκύλος, με το όνομα Ντίβα, μεταξύ άλλων, παίζει...

Goldman Sachs: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες

Ανώτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών, και ισχυρά, ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs...

Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης στην Γαλλία δεν αποθαρρύνονται από την οριστική υιοθέτησή της τον Απρίλιο, έπειτα από πολύμηνο κύμα διαμαρτυριών, και...

Δολοφονία Αλκη: «Επέδειξαν μίσος και πειθαρχία σε σχέδιο εξόντωσης» – Καταπέλτης η εισαγγελέας στην αγόρευσή της

Ξεκίνησε η αγόρευση της εισαγγελέως στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η εισαγγελέας ζήτησε από τους παράγοντες...

Τα τέσσερα χρώματα που απωθούν τα κουνούπια

Αν υπάρχουν μέρες που ψάχνεις να βρεις τρόπο για να απομακρύνεις τα κουνούπια και ενώ τα έχεις δοκιμάσει όλα αποτέλεσμα, τότε σου έχουμε τη...

Σχετικές ιστορίες