Κοροναϊός: H γενετική μετάλλαξη δείχνει μεταδόθηκε με ταχύτητα στο τέλος του 2019

Γονιδιακή ανάλυση δειγμάτων περισσότερων των 7.500 ατόμων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 δείχνει ότι ο νέος κορονοϊός διαδόθηκε γρήγορα ανά τον κόσμο στο τέλος του περασμένου έτους και ότι προσαρμόζεται στους ανθρώπινους ξενιστές του, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London (UCL).

Η μελέτη εντόπισε σχεδόν 200 γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνουν τον τρόπο με τον οποία εξελίσσεται με την διάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Francois Balloux, καθηγητής του UCL και εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό της γενετικής διαφοροποίησης του SARS-CoV-2 απαντάται στις περισσότερο πληγείσες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός διαδιδόταν ήδη εντατικά ανά τον κόσμο στις πρώτες φάσεις της επιδημίας.

«Ολοι οι ιοί μεταλλάσσονται με φυσικό τρόπο. Οι μεταλλάξεις καθαυτές δεν είναι κακό πράγμα και δεν υπάρχει κάτι που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται ταχύτερα ή βραδύτερα από το αναμενόμενο», σημειώνει ο Francois Balloux. «Μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να πούμε αν ο SARS-CoV-2 γίνεται περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόρος ή μολυσματικός».

Περισσότερα από 3,68 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταγραφεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο και 256.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδαφικές οντότητες από την εμφάνιση της νόσου στην Κίνα τον Δεκέμβριο 2019.

Η μελέτη του UCL, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Infection, Genetics and Evolution επιβεβαιώνει ότι ο ιός εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, πριν διαδοθεί με ταχύτητα στον κόσμο, σημειώνει ο καθηγητής.

Η μελέτη δεν κατόρθωσε να εντοπίσει το ακριβές σημείο εκκίνησης ή τον τόπο.

Η ερευνητική ομάδα του Francois Balloux χαρτογράφησε τα γονιδιώματα 7.500 δειγμάτων του ιού προερχόμενα από προσβληθέντες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα ενισχύουν τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ιοί SARS-CoV-2 μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο που εμφανίζεται στο τέλος του 2019, οπότε και, σύμφωνα με τα συγκλίνοντα στοιχεία, φαίνεται ότι πέρασε από έναν ξενιστή του ζωικού βασιλείου στον άνθρωπο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο ο ιός που προκαλεί την Covid-19 να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τον εντοπισμό του.

Μελέτη γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες έδειξε ότι άνδρας είχε προβληθεί από Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου, έναν σχεδόν μήνα πριν από την επίσημη καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στην Γαλλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό δεν προκαλεί έκπληξη και κάλεσε τις χώρες να ερευνήσουν για τέτοια περιπτώσεις.

Ο Francois Balloux δηλώνει ότι οι 198 μικρές γενετικές αλλαγές, ή μεταλλάξεις που εντοπίσθηκαν στην έρευνα φαίνεται ότι συνέβησαν ανεξάρτητα περισσότερες από μία φορά. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί κλειδί στις προσπάθειες για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων.

«Μία μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των ιών είναι ότι ένα εμβόλιο μπορεί να μην πλέον αποτελεσματικό εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί», λέει ο καθηγητής του UCL . «Εάν επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στα μέρη του ιού είναι λιγότερο πιθανόν να μεταλλαχθούν, έχουμε καλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουμε φάρμακα που θα είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικά».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πέραμα – Ένας νεκρός και επτά τραυματίες σε αιματηρή καταδίωξη

Αιματηρή καταδίωξη έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλοι επτά: έξι αστυνομικοί και ένας...

Φίλιππος Γλύξμπουργκ και Νίνα Φλόρ – Ο παραμυθένιος γάμος στην Μητρόπολη Αθηνών

Όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης ανταλλάσσουν αυτήν την ώρα, στην Μητρόπολη Αθηνών, ο μικρότερος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Φίλιππος Γλύξμπουργκ, και η Νίνα Φλορ. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι...

Επίθεση με βιτριόλι – «Στην Αγγλία δράστης καταδικάστηκε σε δις ισόβια και εδώ θα βγει σε 5 χρόνια»

«Είναι φανερό ότι η κατηγορούμενη παίζει θέατρο από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής, μιλώντας για...

Σε κόκκινο συναγερμό μέχρι τα Χριστούγεννα – Μόνος δρόμος εμβόλιο και μέτρα προστασίας, λένε οι ειδικοί

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι...

Γλυκά Νερά – Τα σημειώματα του πιλότου στο τρίτο πρόσωπο δύο εβδομάδες πριν σκοτώσει την Καρολάιν

Συνταρακτικές αποκαλύψεις, οι οποίες αναμένεται να φέρουν τα πάνω – κάτω στην υπόθεση των Γλυκών Νερών, έφερε στη δημοσιότητα η Αγγελική Νικολούλη στην πρώτη...

Σχετικές ιστορίες