Κοροναϊός-Ισλανδία: Απαγορεύει την είσοδο ταξιδιωτών από 16 χώρες

Η Ισλανδία απαγορεύει στο εξής την είσοδο στο έδαφός της σε ταξιδιώτες από 16 χώρες, που θεωρούνται περιοχές «υψηλού κινδύνου» μόλυνσης από την Covid-19, ανάμεσά τους και η Γαλλία, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Έως την 31η Μαΐου 2021, όλοι οι αλλοδαποί που προέρχονται ή έχουν παραμείνει για περισσότερες από 24 ώρες, τις τελευταίες 14 ημέρες, σε περιοχή όπου το ποσοστό επίπτωσης της λοίμωξης σε διάστημα 14 ημερών είναι μεγαλύτερο από 700 άτομα ανά 100.000 κατοίκους (… ) απαγορεύεται να εισέλθουν στην Ισλανδία», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ανάμεσα στα κράτη του Χώρου Σένγκεν – όπου ανήκει η Ισλανδία – το μέτρο αφορά συγκεκριμένα στη Γαλλία, την Πολωνία και την Σουηδία.

Αντίθετα, η απαγόρευση δεν ισχύει για τους ταξιδιώτες που διαμένουν στην Ισλανδία, για μέλη της οικογένειας πολιτών που διαμένουν νόμιμα στο έδαφός της, ή για πολίτες που είναι σε θέση να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή προγενέστερης μόλυνσης από την Covid-19.

Ισχύουν επίσης εξαιρέσεις για ταξίδια που θεωρούνται «απαραίτητα».

Η Ισλανδία ορίζει ως «υψηλού κινδύνου» περιοχές ή χώρες «όπου το ποσοστό επίπτωσης υπερβαίνει τα 500» ανά 100.000 κατοίκους.

Μία μόνο περιοχή με ένα τέτοιο ποσοστό – βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ /ECDC) – αρκεί για να περιληφθεί μια ολόκληρη χώρα στον κατάλογο των «περιοχών υψηλού κινδύνου».

Το ποσοστό πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 700, για να απαγορευθεί στους κατοίκους αυτών των περιοχών να παραμείνουν στην Ισλανδία, ένα μέτρο που αφορά επί του παρόντος 16 από τα 32 κράτη που περιλαμβάνει ο κατάλογος.

Από την Τρίτη, όλοι οι ταξιδιώτες από χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα έχουν επίσης την υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα πέντε ημερών κατά την άφιξή τους στο νησί, μέσα σε ξενοδοχείο που έχει επιτάξει το κράτος, εκτός από εξαιρέσεις.

Άρση των περιοριστικών μέτρων μετά τις 15 Ιουνίου

Σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε στη συνέχεια ένα σχέδιο τεσσάρων επιπέδων κατάργησης των περιορισμών στο έδαφος της Ισλανδίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο του εμβολιασμού.

«Εκτιμάται ότι όλοι οι εθνικοί περιορισμοί θα μπορούν να αρθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν σχεδόν το 75% του πληθυσμού (άνω των 16 ετών) θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου», διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Η Ισλανδία σχεδιάζει να εμβολιάσει τους πολίτες ηλικίας 16 ετών και άνω, δηλαδή σχεδόν 280.000 από τους 365.000 κατοίκους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παραλλαγή Όμικρον – Βρετανός επιστήμονας πιστεύει ότι το εμβόλιο που θα την «πιάνει» μπορεί να παρασκευαστεί άμεσα

Ο Βρετανός επιστήμονας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κοροναϊού της Οξφόρδης/AstraZeneca δήλωσε σήμερα ότι ένα νέο εμβόλιο...

Βατόπουλος – «Ποτέ μη λες πότε» για νέο lockdown

Μια δήλωση που θα συζητηθεί έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ένα νέο lockdown, έστω κι αν αυτή...

Παραλλαγή Όμικρον – Πώς θα εισέρχονται στην Ελλάδα ταξιδιώτες από 9 χώρες της Νότιας Αφρικής – Νέα NOTAM

Οδηγία για τις πτήσεις που αφορούν σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της νοτίου Αφρικής εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με στόχο τον περιορισμό της...

Μελέτη Σορβόνης – ΕΚΠΑ – Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς

Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν πήξη του αίματος, άρα δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση, ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς, που οι ειδικοί...

Γεωργαντάς – Πάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση – Σημαντικό να πειστούν οι άνω των 60

Έχουμε επανεκκίνηση της εμβολιαστικής προσπάθειας, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοινώνοντας ότι σήμερα το πρωί (Σάββατο 27 Νοεμβρίου) ξεπεράσαμε τους 7 εκατ. εμβολιασμένους με...

Σχετικές ιστορίες