Κοροναϊός και κάπνισμα: Τα συμπτώματα και η πιθανότητα θανάτου

Οποιοδήποτε είδος καπνίσματος είναι επιβλαβές για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Ο κοροναϊός μπορεί επίσης να βλάψει αυτά τα συστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κίνα, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλούνται από το κάπνισμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου COVID-19.

Ο λοιμός της Αθήνας το 430 π.χ. – «Αποκαμωμένοι παρατούσαν τα μοιρολόγια…»

Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα

Έρευνες σε 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Κίνα δείχνουν ότι η πιθανότητα θανάτου για τους ασθενείς με COVID-19 είναι πολύ υψηλότερη αν υπάρχουν ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, όπως:

  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • διαβήτης
  • υπέρταση
  • χρόνια αναπνευστικά νοσήματα
  • καρκίνος

Αυτό λοιπόν, αποδεικνύει ότι αυτά τα υποκείμενα νοσήματα συμβάλλουν στην αύξηση της ευαισθησίας των ασθενών στη θανατηφόρα νόσο.

Ο ρόλος του καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των αναπνευστικών οδών.

Η σύνδεση μεταξύ της χρήσης καπνού και του καρκίνου του πνεύμονα είναι πασίγνωστη: το κάπνισμα αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από φυματίωση.

Επίσης, το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αυτή η νόσος προκαλεί τη διόγκωση και τη διάρρηξη των αερόσακων στους πνεύμονες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα του πνεύμονα να απορροφά οξυγόνο και να αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα. Ταυτόχρονα προκαλεί συσσώρευση βλέννας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα επώδυνο βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Όλα αυτά έχουν σημαντικές συνέπειες για τους καπνιστές, δεδομένου ότι το κάπνισμα θεωρείται παράγοντας κινδύνου για οποιαδήποτε μόλυνση του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και ο κορονοϊός, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας ήπια έως σοβαρή αναπνευστική βλάβη.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η νόσος COVID-19 είναι πρόσφατα αναγνωρισμένη ασθένεια, η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της νόσου δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά σε απόλυτο βαθμό. Είναι απλά κάτι προφανές για όλους τους επιστήμονες!

Η πιθανότητα θανάτου ενός καπνιστή

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πιο σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου μεταξύ των ασθενών με COVID-19, οι οποίοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακή βλάβη (οξεία ή χρόνια).

Έρευνες στην Κίνα έδειξαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 και υποκείμενα καρδιακά προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα έχουν συχνά επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά.

Αυτή η σχέση μεταξύ του COVID-19 και της καρδιαγγειακής υγείας είναι σημαντική διότι το κάπνισμα (ακόμα και το παθητικό κάπνισμα) είναι μείζονα αίτια καρδιαγγειακών νοσημάτων παγκοσμίως. Η επίδραση της COVID-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα επιδεινώνει τα υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Επιπλέον, ένα ασθενέστερο καρδιαγγειακό σύστημα μεταξύ των ασθενών με COVID-19, που ήταν ή είναι καπνιστές, θα μπορούσε να κάνει αυτούς τους ασθενείς ευαίσθητους σε πιο σοβαρά συμπτώματα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα θανάτου.

Ο Μόσιαλος στέλνει περαστικά στον Μπόρις Τζόνσον – «Όταν επιστρέψει να εξηγήσει την ανεκδιήγητη προσέγγιση για ανόσια της αγέλης»

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητροπολίτης Μάνης – Διασωληνωμένος με κοροναϊό στον Ευαγγελισμό

Ο Μητροπολίτης Μάνης, Χρυσόστομος, νοσεί σοβαρά με κοροναϊό με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί στον Ευαγγελισμό. Δεν έχει εμβολιαστεί Σύμφωνα με πληροφορίες του ekklisiaonline.com, η κατάσταση του Μητροπολίτη...

ΚΙΝΑΛ – Κόντρες και αιχμές των υποψηφίων για την ηγεσία

Η κόντρα για την προοδευτική διακυβέρνηση καλά κρατεί, με τους υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ξεδιπλώνουν την ατζέντα τους. « Προοδευτική κυβέρνηση για να...

Πέραμα – Η μαρτυρία μοτοσικλετιστή της ΔΙΑΣ για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ

Με την υπόθεση της φονικής καταδίωξης στο Πέραμα να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις προβληματίζοντας την κοινή γνώμη συνεχώς νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα. Εντωμεταξύ φωτιά...

Κηφισιά – Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο δράστης της δολοφονίας

Ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας σε απόπειρα και τετελεσμένη, κατά συρροή και της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών και τα πλημμελήματα της...

Κοροναϊός – Συναγερμός για την εκτόξευση κρουσμάτων και εισαγωγών

Η επιστροφή στην κανονικότητα, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, ο χαμηλός ρυθμός των εμβολιασμών και ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, έφεραν εκτόξευση...

Σχετικές ιστορίες