Κοροναϊός – Ο πανδημικός εφιάλτης πλησιάζει στην Αττική – Αρχισε η πίεση στις εφημερίες – Ερχονται νέα μέτρα

Θέμα χρόνου είναι η «μετανάστευση» του κοροναϊού στα νοσοκομεία της Αττικής και κατά συνέπεια η περεταίρω πίεση του συστήματος όσο αυξάνονται τα κρούσματα και κατά συνέπεια οι νοσηλείες covid. Την ίδια ώρα θέμα χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση νέων μέτρων- προσαρμογών στις κόκκινες περιοχές με στόχο την ανάσχεση του ιού.

Το δραματικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες με τα σχεδόν 5.500 κρούσματα, ο καθημερινός, μεγάλος αριθμός νεκρών και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, έχουν φέρει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Οι συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, παρουσία και του Σωτήρη Τσιόδρα και η σημερινή, κατά τα φαινόμενο τελική συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό, ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για επιβολή νέων μέτρων, ειδικά στις κόκκινες περιοχές.

Μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν Τετάρτη ή Πέμπτη.

Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ η κατάσταση ακόμη θεωρείται ελεγχόμενη μιας και η δυναμική του συστήματος της πρωτεύουσας είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της συμπρωτεύουσας.

Ωστόσο οι διευθυντές ειδικά των ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας σε περίπτωση κόκκινου συναγερμού.

Διπλάσιαστηκαν σχεδόν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μέσα σε ένα μήνα

Ενδεικτικό της πίεσης είναι το γεγονός πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του μήνα, καθώς εκεί που την 1η Οκτωβρίου είχαμε 168 εισαγωγές, χτες σημειώθηκαν 323 μέσα σε μία ημέρα.

Διπλάσιες είναι και οι νοσηλείες σε σχέση με πέρσι τον Νοέμβριο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Την ανησυχητική εικόνα που επικρατεί εξαιτίας του κοροναϊού στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο αλλά και γενικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φέρνει αρνητικές πρωτιές στην συμπρωτεύουσα, παρουσίασε με μια ανάρτησή του ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Ταρασίδης.

Διπλάσιες οι νοσηλείες στο Ιπποκράτειο σε σχέση με πέρσι

Σύμφωνα με αυτήν, το μήνα Οκτώβριο οι ημερήσιες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid -19 διπλασιάστηκαν στο Ιπποκράτειο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2020 ο μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ήταν 50, φέτος τον ίδιο μήνα, οι ημερήσιες νοσηλείες έφτασαν τις 102.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ταρασίδης αναφέρει στα εξής στην ανάρτησή του:

«Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τις ημερήσιες νοσηλείες σε »απλές» κλίνες covid19 στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο για τον Οκτώβριο του 2021 και για τον Οκτώβριο του 2020. Η σύγκριση ανάμεσα στα 2 έτη δείχνει καθολικό διπλασιασμό του αριθμού νοσηλευόμενων για το 2021…».

Ξεκίνησαν οι μεταφορές ασθενών από την επαρχία στα νοσοκομεία της Αττικής

Στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και ασθενείς από την επαρχία, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%.

Είπε επίσης ότι έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ.

Οι 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι 2 από τη Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα.

Να αυξηθούν τα τεστ και οι έλεγχοι

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αναχαιτιστεί η πανδημία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και ο αριθμός των τεστ, ενώ χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου.

Ήταν κατηγορηματική πως δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown με 60% εμβολιασμένους που φτάνει στο 70% μαζί με όσους έχουν νοσήσει.

Εισαγωγές-ρεκόρ στο Αττικόν

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννακός, τονίζει πως τα πράγματα ζορίζουν και στην Αττική, καθώς το Αττικόν γέμισε ράντζα.

«Συνολικά στο ΑΤΤΙΚΟΝ νοσηλεύονται 60 ασθενείς με κοροναϊό στις κλινικές, ενώ την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύονταν εκεί 25 ασθενείς. Επίσης στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς από 3 ασθενείς που νοσηλεύονταν τη περασμένη εβδομάδα», είπε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, χτες έγιναν συνολικά 190 εισαγωγές ασθενών με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν 80 ράντζα.

Την ίδια ώρα σε συζητήσεις για εισηγήσεις μέτρων βρίσκονται οι επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Οι κινήσεις που εξετάζονται θα αφορούν αρχικά τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη και πιο συγκεκριμένα τους μεικτούς χώρους που υπάρχουν ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι – Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την ίδια ώρα προσαρμογές στο πλαίσιο των μέτρων που ισχύουν για την ανάσχεση του κοροναϊού που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προκειμένου όπως είπε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ένταση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυξημένων διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους και αλλαγές στην προσβασιμότητά τους σε μικτούς χώρους. Οι σχετικές συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι όποιες προσαρμογές όταν αποφασιστούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Διευκρίνισε ότι δεν θα σταματήσει η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους που αφορούν στοιχειώδεις λειτουργίες, ωστόσο ενδεχομένως να χρειαστεί η αυστηροποίηση των μέτρων. «Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις των ειδικών θα αξιολογηθούν και πολύ σύντομα η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα επικρατέστερα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις  ανάμεσα στα τραπέζια στους μεικτούς χώρους
  • Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι,
  • Να γίνουν τρία τα υποχρεωτικά τεστ ( αντί για δύο) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
  • Να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
  • Να μην έχουν πλαϊνά προστατευτικά οι εξωτερικοί χώροι και αν έχουν να θεωρούνται… κλειστοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες.

Πρώτο μέλημα αποτελεί η ενίσχυση του συστήματος Υγείας, καθώς υφίσταται ήδη τροπολογία με κίνητρα σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία σηκώνει μεγάλος βάρος.

Εάν αυτό δεν επιτύχει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών και της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Οι πέντε λόγοι που έφεραν το χάος στην Αττική

Στην κακοκαιρία Ελπίδα που σάρωσε τη χώρα μας και έπληξε ιδιαίτερα την Αττική και την Εύβοια και προκάλεσε σειρά προβλημάτων αναφέρθηκε σε άρθρο του...

Ζωγράφου: Πώς θα αποζημιωθούν οι οδηγοί για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας, ο Δήμος Ζωγράφου θα προβεί σε αποζημιώσεις των δημοτών για τα οχήματα τα οποία έχουν υποστεί ζημιές και...

Νέα Οδός: «Οχι» άσκοπες μετακινήσεις ενόψει τη νέας κακοκαιρίας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης της ΕΜΥ, συνιστά η Νέα...

Δήμος Πειραιά: Ανοικτή Διαδικτυακή Εκδήλωση για θέματα αγορών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η  Διαδικτυακή εκδήλωση του «Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων» του Δήμου Πειραιά με τίτλο «Επενδύοντας στη γαλάζια καινοτομία: Τομείς, φορείς, ευκαιρίες και προκλήσεις χρηματοδότησης». Στόχος της...

«Πέταξε» ο Πανταζής: Έκανε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για φέτος στο τριπλούν

Ο Ανδρέας Πανταζής πραγματοποίησε σήμερα έναν από τους καλύτερους αγώνες της καριέρας σε ένα από τα καλύτερα μίτινγκ της Ευρώπης, στην Καρλσρούη. Ο άλτης του...

Σχετικές ιστορίες