Κοροναϊός : Παιδιά, έφηβοι και υγιείς στο στόχαστρο της πανδημίας

Από την 1η Αυγούστου έως και εχθές πέρασαν σαν… νερό (τουλάχιστον) για τους παραθεριστές οι πρώτες 27 ημέρες του μήνα των «διακοπών». Κατά το ίδιο διάστημα οι αριθμοί καταγράφουν ένα θερινό… κύμα μεταδόσεων σε νέους, ακόμα και σε παιδιά, αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις της χαλάρωσης.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μετατρέπει δυνητικά ακόμα και τους πλέον ισχυρούς στη λοίμωξη COVID-19 σε επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση, καθώς όσο αυξάνεται η «δεξαμενή» των μεταδόσεων τόσο ανοίγει η βεντάλια των εξαιρέσεων.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε άλλωστε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης για το συγκεκριμένο ζήτημα που προβληματίζει τους επιστήμονες και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, όταν υπογράμμιζε κατά την απογευματινή ενημέρωση ότι «η επέκταση αυτής της επιδημίας στις νεαρές ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, από την άλλη ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρόνιες επιπτώσεις αυτής της λοίμωξης, ακόμα και στα ήπια περιστατικά, δεν είναι πλήρως κατανοητές».

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προκύπτει ότι τις πρώτες 25 ημέρες του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού βρέθηκαν θετικά στη λοίμωξη COVID-19 τουλάχιστον 245 παιδιά και έφηβοι (ηλικίας από 0 έως και 17 ετών).

Αντίστοιχα και κατά το ίδιο διάστημα 2.649 νέοι ηλικίας 18-39 ετών μολύνθηκαν από τον ιό COVID-19, ενώ αντιστρόφως ανάλογα μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας που διαγιγνώσκονται θετικοί.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης, «η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες».

Πιο συγκεκριμένα και ήδη τον Αύγουστο έχουν προστεθεί στη λίστα των μεταδόσεων 361 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και πάνω, όταν τον μήνα Ιούλιο οι μολύνσεις στην ίδια ηλικιακή ομάδα – που σημειωτέον είναι και η πλέον ευάλωτη σε σοβαρές επιπλοκές – δεν ξεπερνούσαν τις 141.

Αντίστοιχα όμως αυξάνονται και οι μεταδόσεις στους 40άρηδες και άνω, καθώς από τις 31 Ιουλίου έως και τις 25 Αυγούστου προστέθηκαν στη λίστα των θετικών στον ιό SARS-CoV-2 τουλάχιστον 1.210 πολίτες.

Μεταξύ αυτών και ένας άνδρας 52 ετών από την Κρήτη, ο οποίος παρότι δεν έχει διαγνωστεί με υποκείμενο νόσημα νόσησε βαριά και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ έπειτα από θερινές διακοπές.

«Αν υποθέσουμε ότι ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση είναι για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας 3% και για τους νέους 1‰, τότε στις 50.000 μολύνσεις τουλάχιστον 50 ασθενείς που δεν ανήκουν στην ομάδα κινδύνου θα χρειαστούν νοσηλεία. Συνεπώς όσο η νόσος εξαπλώνεται, θα αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες περιπτώσεις» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

Ο ίδιος δε υπογραμμίζει ότι «οι νέοι δεν είναι άτρωτοι. Και επειδή νοσούν ελαφριά και ασυμπτωματικά, δεν περιορίζονται, και συνεπώς μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους και στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα υπερμεταδοτικό συμβάν».

Το τίμημα της νόσου

Την ίδια ώρα όμως οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των «ισχυρών» στη λοίμωξη COVID-19, καθώς πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσος μπορεί δυνητικά να κληροδοτήσει στους αναρρώσαντες – ακόμα και όταν τα συμπτώματα που ανέπτυξαν ήταν ήπια – χρόνιες αλλοιώσεις ή προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Jama Cardiology» έδειξε ότι το τίμημα της νόσου μπορεί να είναι… ακριβό. Ειδικότερα γερμανοί ερευνητές υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 ασθενείς που είχαν πρόσφατα αναρρώσει από την πανδημική ασθένεια.

Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία των συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν έπασχαν από χρόνια νοσήματα, ήταν τα 49 έτη, εκ των οποίων το 67% έμεινε σε καραντίνα στο σπίτι και οι υπόλοιποι χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Ωστόσο από τις απεικονίσεις φάνηκε ότι οι 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα (συνήθως καταγράφεται αύξηση έπειτα από έμφραγμα) και 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Αντίστοιχα και σύμφωνα με τα όσα σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης στα «ΝΕΑ», έρευνες έχουν καταγράψει συνέπειες και στο νευρολογικό σύστημα, που εκδηλώνονται κυρίως με προβλήματα μνήμης.

Παράλληλα όμως «απειλούνται» οι ασθενείς (αν και σπάνια) και με προβλήματα στους πνεύμονες. «Ο οργανισμός προσπαθώντας να αυτοϊαθεί δημιουργεί μια φλεγμονώδη αντίδραση – πρόκειται δηλαδή για μια φυσιολογική πυροσβεστική διαδικασία για να καταστείλει τη φλεγμονή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων σταματάει και η κατάσταση εξομαλύνεται σταδιακά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που όλη αυτή η αντίδραση είναι υπερβολική, ο οργανισμός αδυνατεί να “καθαρίσει” την περιοχή, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια φλεγμονή που οδηγεί σε καταστάσεις τις οποίες εμείς οι γιατροί ονομάζουμε δευτερογενείς πνευμονίτιδες, που αυτές με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε ίνωση του πνεύμονα.

Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται συνήθως πιο βαριά σε όσους υπέστησαν το στρες της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής και δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, γιατί αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να επιδεινώσουν αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση. Γι’ αυτό και αυτοί οι ασθενείς που αναρρώνουν χρειάζονται τακτική παρακολούθηση, ακόμα κι αν λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο» συμπληρώνει ο καθηγητής κ. Τζανάκης.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Στυλιανίδης για «Μπάλλο» – Εως και 300 νεκροί στην Αθήνα αν δεν κλείναμε τον Κηφισό κι επιβεβαιωνόταν η ΕΜΥ

Στην αποκάλυψη ότι υπήρχε εκτίμηση από επιστήμονες ακόμη και για 300 νεκρούς στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, εάν επιβεβαιωνόταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για...

Δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα στον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με τιμωρία της έδρας του, καθώς του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο. Η δίωξη κατά των Πρασίνων περιλαμβάνει...

Βρετανία – Ο Μπόρις Τζόνσον μπέρδεψε… ξανά, HIV και AIDS

Στο επίκεντρο νέων επικρίσεων βρέθηκε ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καθώς μπέρδεψε (ξανά) το HIV και AIDS, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Global Investment...

Ηράκλειο – Επιδρομή κατσαρίδων μέσα από ανοιχτά φρεάτια σε Πόρο και Πατέλες

Οι γειτονιές Πόρος και Πατέλες στο Ηράκλειο αντιμετώπισαν επιδρομή από κατσαρίδες, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι. Από τα ανοιχτά φρεάτια της ΔΕΥΑΗ, στο πλαίσιο έργου που...

ΠΟY – Η πανδημία θα παραταθεί ως το 2022 λόγω άνισης κατανομής των εμβολίων παγκοσμίως

Η πανδημία covid-19 «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν...

Σχετικές ιστορίες