Κοροναϊός : Τα μυστήρια που κρύβει ακόμα ο φονικός ιός

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο κοροναϊός προσβάλλει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά του ασθενούς. Επίσης οι επιστήμονες έχουν καταγράψει τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, τις ηλικίες που πλήττει περισσότερο και τις ασθένειες που καθιστούν κάποιον περισσότερο ευάλωτο έναντι της πανδημίας.

Ωστόσο πόσα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον φονικό ιό παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι;

Ξαφνικά χάλασαν τα υδραυλικά στα μισά εξοχικά της χώρας

Παρακάτω τίθενται εννέα ερωτήματα και οι απαντήσεις που δίνουν οι ειδικοί:

Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί στην πραγματικότητα

Είναι πολλά τα «ορφανά» κρούσματα και πολλοί επίσης οι ασυμπτωματικοί, πράγμα που καταστεί δύσκολο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό όλων όσων είναι φορείς.

Πόσο φονικός είναι

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται πως ο ιός δεν έχει μεγάλη θνησιμότητα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόλις το 1% των νοσούντων πεθαίνει. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια τον αριθμό αυτό από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών φορέων του ιού.

Πόσα είναι τα συμπτώματα

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τα βασικά συμπτώματα του ιού, όπως βήχας, πυρετός, μυοσκελετικός πόνος, κούραση, δύσπνοια. Υπάρχουν όμως ενδείξεις και για άλλα συμπτώματα τα οποία δεν εμφανίζονται ευρέως με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο αν όντως προκαλούνται από τον ιό, όπως η διάρροια, το φτάρνισμα και η μύτη που τρέχει.

Ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών

Αυτό που γνωρίζουμε έως τώρα είναι ότι τα παιδιά μπορούν να είναι φορείς τους κορωνοϊού και σε κάποιες περιπτώσεις να νοσήσουν με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το σε τι βαθμό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους.

Από πού προήλθε ο ιός

Είναι γνωστό ότι η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε άμεσα. Αναλυτικότερα, ο ιός που φέρουν οι νυχτερίδες μεταδόθηκε σε κάποια άλλα ζώα πρώτα και έπειτα από εκείνα στους ανθρώπους. Λείπει ακόμα αυτός ο συνδετικός κρίκος.

Αν θα υπάρξει ύφεση το καλοκαίρι

Σε σχέση με τις υπόλοιπες γρίπες και τις προηγούμενες μορφές κορωνοϊού μπορούμε να υποθέσουμε ότι και αυτός θα συμπεριφερθεί ανάλογα. Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι η ζέστη απλώς θα προκαλέσει τον ιό να μεταλλαχθεί.

Γιατί κάποιοι νοσούν πιο βαριά

Για τους περισσότερους τα συμπτώματα είναι ήπια. Υπάρχει όμως μια κατηγορία ανθρώπων που νοσεί βαριά ή καταλήγουν στο τέλος. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποφανθεί αν αυτό οφείλεται σε κάποιο γονιδιακό παράγοντα.

Πόσο διαρκεί η ανοσία και αν μπορεί κάποιος να νοσήσει δύο φορές

Υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις που νόσησαν και δεύτερη φορά από τον κορωνοϊό, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό συνέβη επειδή κάποιοι δεν είχαν δυνατό ανοσοποιητικό ή δεν έπιασε η θεραπεία με την πρώτη φορά ή αν απλώς το τεστ που έδειχνε ότι ιάθηκαν είχε βγει λάθος.

Αν θα μεταλλαχθεί ο ιός

Υπάρχουν φόβοι για μετάλλαξη του ιού κυρίως το καλοκαίρι και επειδή οι ιοί τείνουν γενικά να μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Η κύρια ανησυχία είναι ότι αν μεταλλαχθεί ο ιός το ανοσοποιητικό δεν θα τον αναγνωρίζει πλέον και το εμβόλιο που πιθανώς θα υπάρχει για την καταπολέμησή του δεν θα λειτουργεί πλέον.

Αγωνία για την οικονομία, τι γίνεται με τα ταμειακά διαθέσιμα

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Χαλάνδρι – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παπανικολή μετά την καθίζηση οδοστρώματος

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από σήμερα το μεσημέρι προχωρά η ΕΛ.ΑΣ στην οδό Παπανικολή, στο Χαλάνδρι, όπου έχει σημειωθεί καθίζηση του οδοστρώματος. Σύμφωνα με την Γενική...

Κεγκέρογλου μετά τη συνάντηση με Παπανδρέου – «Θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα»

Για αξιολόγηση τυχόν νέων δεδομένων σε ότι αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου...

Μπέος – «Στο 4-4 το στήσαμε να οικονομήσουμε…»

Ο Βόλος, παρότι βρέθηκε να χάνει με 4-1 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ στο ημίχρονο, κατάφερε να κάνει μια μυθική ανατροπή και να ισοφαρίσει...

Το μεγάλο παζάρι στην Eυρωζώνη – Ελλειμμα και χρέος μετά την πανδημία

Κάθε φορά που πλησιάζει το τέλος μιας μεγάλης κρίσης, είναι λογικό και αναμενόμενο να έρχεται η ώρα της αποτίμησης – του «ταμείου», τόσο σε...

Ποιος ήταν ο Κόλιν Πάουελ – Οι πόλεμοι σε Βιετνάμ, Ιράκ και Αφγανιστάν

Η οικογένεια του Κόλιν Πάουλ ανακοίνωσε το θάνατό του τονίζοντας ότι υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ του οποίου οι υπηρεσίες σε...

Σχετικές ιστορίες