Κοροναϊός: Το πειραματικό φάρμακο Remdesivir έλαβαν ασθενείς στην Ελλάδα

Έλληνες ασθενείς με κοροναϊό έχουν λάβει σε μικρές ποσότητες το πειραματικό φάρμακο Remdesivir σε νοσοκομεία της Πάτρας αλλά και της Αθήνα, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα.

Όπως επιβεβαίωσε ο κος Σύψας, η δημιουργία εμβολίου κατά του κοροναιού, στο οποίο και εναποθέτουμε όλοι τις ελπίδες μας, πράγματι αργεί.

Κοροναϊός : Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι

Από τα υπάρχοντα φάρμακα κανένα δεν δείχνει να είναι δραστικό, ίσως ένα εξ αυτών να μπορεί να έχει μια κάποια δραστικότητα ωστόσο χρειάζονται μεγάλες μελέτες προκειμένου αυτό να επιβεβαιωθεί, ξεκαθάρισε.

Το Remdesivir βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες δοκιμές (Φάση 3) σε Κίνα και Αμερική.

O καθηγητής επισήμανε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών είναι καλά και ίσως στα τέλη Απριλίου έχουμε ένα φάρμακο για τον κοροναϊό.

Ανέφερε παράλληλα ότι το εν λόγω σκεύασμα, εάν όλες οι δοκιμές είναι πετυχημένες, αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τα τέλη του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση, ο κος Σύψας τόνισε στον ΣΚΑΪ πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα καθώς χρειάζεται να γίνουν αφενός επιπρόσθετες μελέτες και αφετέρου το φάρμακο να ληφθεί από περισσότερους ασθενείς.

Τι είναι το Remdesivir και γιατί δημιουργεί ελπίδα για την καταπολέμηση του κοροναϊού

Το Remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση.

Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους.

Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορoναϊοί και μοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2.

Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορoναϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

Εντός του Μαρτίου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του Remdesivir, κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της εταιρείας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο.

Οι μελέτες αυτές είναι τυχαιοποιημένες, ανοικτής επισήμανσης πολυκεντρικές που θα συμπεριλάβουν 1.000 ασθενείς σε ιατρικά κέντρα, κυρίως ασιατικών, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Η πρώτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Remdesivir ύστερα από πενθήμερη ή δεκαήμερη χορήγηση σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η δεύτερη σε ασθενείς με μέτρια εκδήλωση της νόσου.

Από τον Φλεβάρη κιόλας οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επίσης αρχίσει τις δικές τους δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του Remdesivir, κυρίως στην επαρχία Χουμπέι η οποία ανήκει η Oυχάν.

Κοροναϊός : Χωρίς νέα κρούσματα για τρίτη μέρα η Κίνα – Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Οι δουλειές στο σπίτι θεραπεύουν το σώμα!

Ας το παραδεχθούμε… Δεν προσφέρουν τη συγκίνηση και την ικανοποίηση όπως η συμμετοχή σε ένα ομαδικό άθλημα ή την απόλαυση μιας ημέρας στην παραλία...

«Για μερικά υπέροχα ρολόγια με ρουμπίνια»

Σε συνέντευξή του στη «Figaro», ο επί τέσσερις δεκαετίες (1961-2005) άλλοτε προπονητής της Οσέρ Γκι Ρου καταγγέλλει πως ο διαιτητής του δεύτερου προημιτελικού του...

Η ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο στήριξε το Χρηματιστήριο

Παρά την ισχυρή ζήτηση από τους διεθνείς επενδυτές για τους ελληνικούς τίτλους, όπως αποτυπώθηκε και στη σημαντική υπερκάλυψη κατά 11 φορές της έκδοσης 30ετούς...

Μπαράζ επιθέσεωνκατά της Χεζμπολάχ

Μπαράζ επιθέσεων, με πυροβολικό και αεροσκάφη, εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ εναντίον τουλάχιστον 40 στόχων της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Ο υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ,...

Συνέχεια

Μόνο που οι συγγραφείς του δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι χρειάζεται να συμπεριλάβουν άρθρα για την αντιμετώπιση «κτηνώδους», κατά τα τασουλικά λεγόμενα, «συμπεριφοράς». Το χθεσινό...

Σχετικές ιστορίες