Κορωνοϊός: Σχέδιο δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεξεργάζεται η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πιθανά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κορωνοϊού, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες υφίστανται πίεση να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία δοκιμάζεται ήδη από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξασθένιση της ζήτησης, τις αποδιαρθρώσεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και το μαζικό ξεπούλημα στις αγορές.

Τι κάνουν οι Πράσινοι στην Ελλάδα; Που χάθηκαν και ποιες είναι οι θέσεις τους

Το σημαντικότερο μέτρο που συζητείται είναι η χορήγηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (targeted longer-term refinancing operation, TLTRO) σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν θα πληγούν περισσότερο από την καθοδική πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τις πηγές, δεν επίκειται άμεσα κάποια απόφαση για το σχήμα αυτό, καθώς η προπαρασκευαστική εργασία θα πάρει χρόνο.

Τα απαραίτητα μέτρα

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε αργά χθες ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει «κατάλληλα και στοχευμένα» μέτρα.

Τέτοια δάνεια δόθηκαν την προηγούμενη φορά στις τράπεζες με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ -0,5%, παρέχοντας ουσιαστικά σε αυτές μία έκπτωση εφόσον πετύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τις χορηγήσεις δανείων. Ο απλούστερος τρόπος για τη στοχοθέτηση των δανείων σε ένα νέο σχήμα θα ήταν με τον καθορισμό στόχων χορήγησής τους σε μικρότερες εταιρείες, η πρόσβαση των οποίων στις πιστώσεις είναι γενικά πιο περιορισμένη σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες σε κάθε επιβράδυνση.

Οι πηγές ανέφεραν ότι, αν και η ΕΚΤ έχει κάνει προπαρασκευαστική εργασία για ένα τέτοιο σχήμα στο παρελθόν, τα σχέδια πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά και να συζητηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. «Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως μία μικρότερη διάρκεια (έως 12 μήνες) και ένα μέγιστο ποσό που θα ήταν συνάρτηση της έκθεσης κάθε τράπεζας στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε αναλυτής της Pictet Wealth Management.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν από το σχέδιο για τον δανεισμό, δήλωσαν ορισμένες από τις πηγές, αν και είναι φυσιολογικά καλύτερα χρηματοδοτημένες και απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη από τις αγορές εταιρικών ομολόγων τις οποίες κάνει η ΕΚΤ.

Μία τέταρτη πηγή πρόσθεσε ότι ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξακολουθούν να θεωρούν την έξαρση του κορωνοϊού ως ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα και κατά βάση εκτός του πλαισίου της νομισματικής πολιτικής της. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ηγηθούν της αντίδρασης στην έξαρση του κορωνοϊού με τη χρήση δημοσιονομικών μέτρων.

Η τέταρτη πηγή δήλωσε ότι ακόμη και μετά τη δήλωση της Λαγκάρντ χθες, αξιωματούχοι επέμεναν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιασθεί να λάβει μέτρα και ότι οι κινήσεις της πρέπει να είναι μετρημένες, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις.

Η Ιστορία του Ανθρώπου είναι η Ιστορία της Μετανάστευσης

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός – Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες!

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν...

Τουρκία – Εκνευρισμός Ερντογάν από την τριμερή στην Αθήνα και το ράπισμα της Κομισιόν

Τη στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να «χωνέψει» τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, τον εκνευρισμό του «σουλτάνου» ήρθε...

Μπακς – Νετς 127-104 – Ηχηρή πρεμιέρα για τους Μπακς με σούπερ Γιάννη

Εμφάνιση πρωταθλητών από τους Μιλγουόκι Μπακς! Με μία μοναδική παράσταση, τα «ελάφια» έκαναν ποδαρικό με το… δεξί στη σεζόν, έδειξαν πως είναι έτοιμα να...

Τζανάκης – Το 20% των νοσηλευομένων είναι νέοι – Δολοφόνοι όσοι σκορπούν fake news

Δολοφόνους χαρακτήρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, όσους σκορπούν fake news για τον κοροναϊό και το εμβόλιο, σημειώνοντας ότι τέτοιου...

Σείεται η γη στο Αρκαλοχώρι – Δεύτερος σεισμός μέσα σε λίγες ώρες

Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε το σεισμολογικό δίκτυο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 341...

Σχετικές ιστορίες