Έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) προειδοποιεί για την ύπαρξη ενός ανησυχητικού κύματος ρατσισμού εναντίον των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στην έρευνα συμμετείχαν 9.600 μουσουλμάνοι από 13 κράτη μέλη. Οι διακρίσεις αυτές υποκινούνται από μια απαράδεκτη αντιμουσουλμανική ρητορική, η οποία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περισσότερα από τα μισά άτομα που συμμετείχαν ανέφεραν ότι έχουν γίνει στόχος διακρίσεων σε διάφορες πτυχές της ζωής τους. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι αναφορές για τον εκφοβισμό που δέχονται τα παιδιά τους στο σχολείο και οι ανισότητες που αντιπαλεύουν σε θέματα όπως η πρόσβαση στην εργασία και η στέγαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από τις πρόσφατες επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, όμως μετά από αυτές, οι οργανώσεις και οι εθνικές αρχές παρατήρησαν αυξανόμενο αριθμό αντιμουσουλμανικών περιστατικών.
Στην Ελλάδα, το 27% των ανδρών και το 22% των γυναικών μουσουλμάνων δήλωσαν ότι έχουν βιώσει διακρίσεις, ενώ το 23% ανέφερε ρατσιστική συμπεριφορά κατά την αγορά ή ενοικίαση σπιτιού. Ειδικά για τους Σύριους μουσουλμάνους, το 32% αισθάνεται ανησυχία λόγω απρεπών βλέμματων και χειρονομιών. Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το 61% των Σύριων ανδρών μουσουλμάνων έχει υποστεί αστυνομικό έλεγχο, σε ποσοστό 89% για όλους τους μουσουλμάνους ανεξαρτήτως καταγωγής.
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας επίσης δεν είναι ενθαρρυντική, με το 39% των μουσουλμάνων να αναφέρει διακρίσεις. Πάνω από το ένα τρίτο έχει αποκλειστεί από την αγορά κατοικίας λόγω ρατσιστικών παραγόντων. Επιπλέον, οι μουσουλμάνοι που αναζητούν εργασία εμφανίζουν σημαντικές ανισότητες, με τους μουσουλμάνους να έχουν κατά τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο. Οι γυναίκες που φορούν θρησκευτική ενδυμασία αναφέρουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά διακρίσεων στην αγορά εργασίας, φτάνοντας το 58% για τις νεαρές ηλικίες.
Τα ποσοστά των διακρίσεων φαίνεται να συνδέονται με την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, όπου το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) έχει κερδίσει έδαφος, το 71% των μουσουλμάνων δήλωσαν ότι έχουν βιώσει ρατσισμό. Ανάλογα ποσοστά παρατηρούνται και στη Γερμανία με το 68% να αναφέρει διακρίσεις.
Οι συνέπειες αυτού του ρατσισμού είναι σοβαρές και επικίνδυνες, με τους μουσουλμάνους να ζουν συχνά σε συνθήκες φτώχειας και να εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες, με το 71% να αναφέρει σοβαρές ελλείψεις σε υλικά αγαθά στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες και στρατηγικές για τον περιορισμό της ρατσιστικής συμπεριφοράς και προώθηση της κοινωνικής ένταξης.
Πηγή: documentonews.gr