Ανακαλύφθηκε Πορτρέτο του Πικάσο σε Κελάρι Σπιτιού στο Κάπρι

Ένας πίνακας που ανακαλύφθηκε το 1962 από έναν έμπορο παλαιών αντικειμένων στο Κάπρι έχει προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις καθώς Ιταλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να είναι ένα πρωτότυπο έργο του Πάμπλο Πικάσο. Ο Λουίτζι Λο Ρόσο, όταν εντόπισε τον τυλιγμένο καμβά ενώ καθάριζε το κελάρι ενός σπιτιού, τον πήρε στο σπίτι του στην Πομπηία και τον τοποθέτησε σε μια φθηνή κορνίζα στον τοίχο του σαλονιού, όπου παρέμεινε για πολλές δεκαετίες.

Η οικογένεια Λο Ρόσο αρχικά δεν γνώριζε την αξία του πίνακα. Ο γιος του Λουίτζι, Αντρέα, άρχισε να αναρωτιέται για την προέλευση του έργου μετά από μια συζήτηση με την θεία του σχετικά με μια εγκυκλοπαίδεια ιστορίας της τέχνης. Αυτό το ερέθισμα οδήγησε την οικογένεια να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών, ανάμεσά τους και του γνωστού ερευνητή τέχνης Μαουρίτσιο Σερατσίνι.

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών, η γραφολόγος και μέλος του Ιδρύματος Arcadia, Τσίντσια Αλτιέρι, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της υπογραφής στον πίνακα, η οποία ανήκει στον Πικάσο. «Εργάστηκα μήνες συγκρίνοντας την υπογραφή με άλλες γνωστές υπογραφές του καλλιτέχνη. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητα», δήλωσε η Αλτιέρι. Ο πίνακας, που εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, πιστεύεται ότι απεικονίζει την Ντόρα Μάαρ, την Γαλλίδα φωτογράφο και ζωγράφο που υπήρξε μια από τις μούσες του Πικάσο.

Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, καθώς ο Πικάσο ήταν τακτικός επισκέπτης του Κάπρι, και ο πίνακας φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην περίοδο 1930-1936. Αν και ο Λουίτζι Λο Ρόσο έχει αποβιώσει, ο γιος του Αντρέα συνεχίζει την αναζήτηση για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τον πίνακα, ελπίζοντας να διαλευκάνει μυστικά σχετικά με τις ρίζες του. Όπως αναφέρει ο Αντρέα, “Ο πατέρας μου δεν είχε καμία ιδέα για τον Πικάσο και καθώς διάβαζα για τα έργα του, άρχισα να διακρίνω ομοιότητες με το έργο που βρήκαμε”.

Η τύχη και η αξία του πίνακα επηρεάζονται από τη διαδικασία αναγνώρισης της αυθεντικότητας, με το Ίδρυμα Πικάσο στη Μάλαγα να έχει τον τελικό λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Ο πίνακας σήμερα φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο στο Μιλάνο.

Πηγή: documentonews.gr