Μια πρόσφατη ιαπωνική έρευνα, που αξιοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη, οδήγησε στην ανακάλυψη 300 νέων γεωγλυφικών στην έρημο της Νάσκα στο νότιο Περού, διπλασιάζοντας τον αριθμό των ήδη γνωστών μυστήριων γραμμικών σχημάτων, που χρονολογούνται στα 2.000 χρόνια. Η μελέτη αυτή επισημαίνει ότι η έρευνα με την Τεχνητή Νοημοσύνη επέφερε μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια στην καταγραφή και την ανάλυση των γεωγλυφικών.
Ο αρχαιολόγος Μασάτο Σακάι του Πανεπιστημίου Yamagata δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λίμα ότι η παραδοσιακή μέθοδος, η οπτική ανάλυση φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, ήταν χρονοβόρα και είχε περιθώρια σφάλματος που μπορούσαν να οδηγήσουν στην παράληψη ορισμένων σχημάτων. Αντιθέτως, συνέχισε, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης οδήγησε στην ταχεία αναγνώριση 303 νέων γεωγλυφικών μέσα σε μόλις έξι μήνες εργασίας.
Η έρευνα, προϊόν συνεργασίας του Πανεπιστημίου, του Ινστιτούτου Nazca και της IBM Research, χρησιμοποιώντας γεωδιαστημικές φωτογραφίες από αεροπλάνα, αύξησε κατά 16 φορές τον ρυθμό αναγνώρισης των σχημάτων. Η επιστημονική κοινότητα έχει επικυρώσει και δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα νέα γεωγλυφικά περιλαμβάνουν γιγάντια σχέδια που απεικονίζουν άγρια ζώα, καθώς και μικρότερα μοτίβα που σχετίζονται με ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως figures ανθρώπων και οικόσιτα καμηλοειδή. Η περιοχή των γραμμών της Νάσκα είναι καταχωρημένη ως Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, με τα γεωγλυφικά να σχηματίζουν γεωμετρικά σχέδια και σιλουέτες που είναι ορατές μόνο από ψηλά.
Το ακριβές νόημα αυτών των γεωγλυφικών παραμένει αβέβαιο, καθώς οι επιστήμονες προτείνουν διάφορες θεωρίες, όπως η χρήση τους ως αστρονομικό παρατηρητήριο ή ημερολόγιο. Κάποιοι από τους γεωγλυφικούς σχεδιασμούς ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1927, με τους κατοίκους του πολιτισμού Νάσκα να κατέχουν την περιοχή από το 200 έως το 700 μ.Χ.
Πηγή: documentonews.gr