Αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε το 54% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Γεωργία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, μετά την καταμέτρηση των ψήφων από πάνω από το 99% των εκλογικών κέντρων. Υπάρχει έντονη αντίθεση από τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό, ο οποίος αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Η Τίνα Μποκουτσάβα, επικεφαλής του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ψευδή» και «κλεμμένα».

Η κυβέρηση είχε στόχο να αποκτήσει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου, κάτι που θα της επέτρεπε να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να απαγορεύσει τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, για αυταρχικές πολιτικές και φιλορωσικές προσεγγίσεις, απομακρύνοντας τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πολυάριθμες καταγγελίες για παρατυπίες συνοδεύουν την εκλογική διαδικασία, με περιστατικά που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως βίντεο από καβγάδες σε εκλογικά κέντρα και εικόνες που φαίνεται να δείχνουν νοθεία. Ο εκλογικός φορέας ακύρωσε τις ψήφους σε ένα εκλογικό κέντρο στο χωριό Σαντάχλο λόγω αυτών των καταγγελιών.

Οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, στόχος που έχει περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πολιτικής κρίσης, το Τμπιλίσι αντέτεινε απειλές για επανεξέταση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους λόγω των εξελίξεων.

Ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες που αντέδρασε άμεσα ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συνεχάρη το κυβερνών κόμμα για τη νίκη του, τονίζοντας ότι οι Γεωργιανοί γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για τη χώρα τους. Η κατάσταση στην Γεωργία είναι τεταμένη και η πρόσφατη επικύρωση νομοθεσίας που περιορίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προσθέτει ακόμη μία πηγή έντασης με τη Δύση.

Το Τμπιλίσι έχει βυθιστεί σε προβληματισμούς και αντιδράσεις από τη στιγμή που οι μεγάλες διαδηλώσεις του Μαΐου κατά του νόμου που αφορούσε την «ξένη επιρροή» είχαν καταδικάσει αυταρχικές πρακτικές και απεργάστηκαν έντονες αντιδράσεις από τις διεθνείς οργανώσεις. Πηγή: documentonews.gr