Τα συνδικάτα στην Ισπανία διοργανώνουν διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να προωθήσουν μια συμφωνία που αφορά τη μείωση των ωρών εργασίας. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ επιθυμεί να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο που θα μειώσει την εργάσιμη εβδομάδα κατά 2,5 ώρες, από τις 40 που ισχύουν σήμερα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγικότητα.
Ο φόβος των εργοδοτών είναι έντονος, καθώς ανησυχούν ότι η μείωση των ωρών απασχόλησης θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες αμοιβές για τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι θα εργάζονται λιγότερες ώρες διατηρώντας τον ίδιο μισθό. Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, τονίζει ότι η μείωση αυτή μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, έναν τομέα όπου η Ισπανία υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Eurostat αναφέρει ότι οι Ισπανοί εργάζονται περισσότερο από το μέσο όρο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Για το 2023, η μέση εργάσιμη εβδομάδα στην Ισπανία ήταν 36,4 ώρες, ελαφρώς υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 36,1 ωρών. Η Μαδρίτη εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς ομοφωνία, και εκτιμάται ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί πριν από το τέλος του 2024.
Για να κερδίσουν τη στήριξη των εργοδοτών, η κυβέρνηση προτείνει ένα μπόνους για προσλήψεις σε μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την εφαρμογή της μείωσης χωρίς να επηρεαστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης εργατοωρών που θα «εξαργυρώνονται» με άδειες σε τομείς όπου οι βάρδιες είναι δύσκολα προσαρμόσιμες, όπως η φιλοξενία.
Η αποτελεσματικότητα παρόμοιων μέτρων σε άλλες χώρες παραμένει ασαφής. Η Γαλλία, για παράδειγμα, είχε θέσει το 2000 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας, προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πολιτική οδήγησε σε αύξηση του κόστους εργασίας, καθιστώντας τους εργαζομένους πιο ακριβούς.
Πηγή: documentonews.gr