Η υλοποίηση του σχεδίου ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των πρωθυπουργών Χρίστιαν Μίτσκοσκι και Μίλος Βούτσεβιτς κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στα Σκόπια την 7η Οκτωβρίου. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, εστιάζοντας κυρίως στην εκτίμηση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου ως επέκταση ενός υπό σχεδίαση διασυνδετήριου αγωγού από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία.
Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την διασύνδεση με την Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσει να λειτουργεί ως χώρα διέλευσης, προσφέροντας στην Κεντρική Ευρώπη νέες επιλογές προμήθειας φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα διασυνδέει τη χώρα με την Ελλάδα μέσω Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης και των δύο χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Βούτσεβιτς εκτίμησε ότι μέχρι το 2027 θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού, γεγονός που θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στη Σερβία όσον αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου. Η ανάγκη για αλλαγή χρήσης του υπάρχοντος αγωγού, ώστε να μπορεί να μεταφέρει προϊόντα διύλισης, είχε καθυστερήσει, ωστόσο, οι αναγκαίες επενδύσεις και τροποποιήσεις έχουν γίνει, επιτρέποντας την επαναλειτουργία του.
Σημειώνεται ότι μετά την παύση λειτουργίας του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων το 2013, η Βόρεια Μακεδονία έχει στραφεί στη μεταφορά καυσίμων οδικώς, κάτι που έχει οδηγήσει σε υψηλό κόστος ανεφοδιασμού. Η επαναλειτουργία του αγωγού θα προσφέρει πρόσβαση σε ποιοτικά καύσιμα σε χαμηλότερη τιμή, και η HELLENiQ ENERGY μπορεί να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ για τη διακίνηση καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή, όπως το Κόσοβο και τη Σερβία.
Εκτός από θέματα ενεργειακής συνεργασίας, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης βελτιώσεις στις υποδομές μεταφορών, όπως η ανάπτυξη σιδηροδρομικών έργων υψηλής ταχύτητας κατά μήκος του Διάδρομου 10 που συνδέει τη Βιέννη με την Αθήνα, ενώ συμφώνησαν επίσης για τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων στην πόλη Νις της Σερβίας.
Πηγή: documentonews.gr