Διγλωσσία της Δύσης: Η Διαφορετική Αντιμετώπιση της Ουκρανίας και του Ισραήλ

Η Ουκρανία νιώθει ότι βρίσκεται σε περιθώριο, αντιμετωπίζοντας μια σαφή διγλωσσία από τη Δύση σχετικά με την υποστήριξή της. Ενώ το Κίεβο παρακολουθεί την ενεργή συμμετοχή των δυτικών συμμάχων στο Ισραήλ, διαπιστώνει ότι η ίδια βοήθεια δεν παρέχεται στην Ουκρανία, παρά τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε θέσει το ερώτημα: «Γιατί δεν καταρρίπτονται οι ρωσικοί πύραυλοι όπως οι ιρανικοί στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής;»

Η συμμετοχή συμμαχικών δυνάμεων και η υποστήριξη αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών για την προστασία του Ισραήλ από τους ιρανικούς πυραύλους ενισχύει την αντίληψη της διγλωσσίας. Η Ουκρανία όντως υποφέρει καθημερινά από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, και καλεί τους συμμάχους της να προσφέρουν αναλόγως στήριξης στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Ένας σημαντικός παράγοντας για αυτή την διαφορά στον χειρισμό των δύο καταστάσεων είναι το ζήτημα των πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ το Ιράν δεν διαθέτει τέτοια όπλα. Έτσι, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκα για την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων χωρίς άμεσες συνέπειες, ενώ η ίδια ενέργεια στην περίπτωση της Ρωσίας θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση σε πυρηνικό πόλεμο.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους σχετικά με τη βοήθεια που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι υπάρχουν περισσότερα που θα μπορούσαν να κάνουν οι δυτικές δυνάμεις. Εκφράζουν ότι υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της αεράμυνας στην ανατολική Ευρώπη, ειδικά καθώς οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται.

Αναφορές δείχνουν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ενεργή συμμετοχή στην παρακολούθηση των ρωσικών κινήσεων, αλλά δεν έχουν υπάρξει ενέργειες για ενεργητική παρέμβαση. Η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν ενημερώσει τη συντονισμένη τους στάση στο πλαίσιο της συμμαχίας ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι θα ενεργήσουν μόνο με τη συγκατάθεση όλων των μελών της συμμαχίας.

Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει μια πιο ενεργή ανάμειξη των συμμάχων της, καθώς πιστεύει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εξίσου πολύτιμη σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Ωστόσο, οι δομές και οι στρατηγικές των δυτικών δυνάμεων φαίνεται να είναι πιο προσαρμοσμένες για την υποστήριξη μικρότερων χωρών όπως το Ισραήλ.

Συνολικά, το Κίεβο αναζητά αποδείξεις της υποστήριξης και της αλληλεγγύης των συμμάχων του, ενώ οι πολιτικές και στρατηγικές αποφάσεις της Δύσης φαίνεται να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, αναφορικά με τον τρόπο που οι πυρηνικές ικανότητες επηρεάζουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία σε σύγκριση με το Ιράν.

Πηγή: documentonews.gr