Εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν μετά την ισραηλινή επιδρομή

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ αποχώρησαν από το Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, ακριβώς μία ημέρα μετά τις επιχειρήσεις τους εναντίον του. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, δεκάδες μέλη του προσωπικού και ορισμένοι ασθενείς κρατήθηκαν, σύμφωνα με αναφορές από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την επιδρομή, τονίζοντας ότι το Καμάλ Αντουάν είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία που προσπαθούν να παραμείνουν λειτουργικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Σημαντικά οπτικά στοιχεία που αναρτήθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς παρουσιάζουν καταστροφές σε διάφορα κτίρια του νοσοκομείου. Τουλάχιστον 44 από τα 70 μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου συνελήφθησαν, αν και ο στρατός αργότερα απελευθέρωσε 14 από αυτούς, περιλαμβανομένου του διευθυντή του νοσοκομείου. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις αναφορές.

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού φέρεται να υλοποιήθηκαν με σκοπό την εξουδετέρωση “τρομοκρατών και τρομοκρατικής υποδομής” στην περιοχή. Ωστόσο, νοσοκομειακές πηγές ενημέρωσαν ότι τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους μέσα στην Εντατική, εξαιτίας των ισραηλινών πυρών που έπληξαν τις γεννήτριες και το σύστημα οξυγόνου του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν ακολούθησαν τις διαταγές του ισραηλινού στρατού για απομάκρυνση από το νοσοκομείο, προτιμώντας να παραμείνουν με τους ασθενείς τους. Πριν την επιδρομή, περίπου 600 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων ασθενών και συνοδών. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των ασθενών, όπως επισήμανε ο Μαρουάν αλ-Χαμς του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού τραυματίστηκαν και τρία ασθενοφόρα καταστράφηκαν. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή του στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας για να διαλύσει τις ομάδες των ενόπλων που ανασυγκροτούνται στην περιοχή. Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε την κατάσταση στη βόρεια Γάζα ως “τρομακτική”, ζητώντας ασφαλή διέλευση για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Μπάσεμ Ναΐμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι οι επιδρομές στην περιοχή αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενέργεια που κατά την άποψή του δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη δυτικών χωρών. Τέλος, το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό καθώς και τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και τεμενών, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγή: documentonews.gr