Η ανησυχία για την εκδήλωση ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή αυξάνεται. Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν το βράδυ της Τρίτης 1/10, όπου εκτοξεύθηκαν 180 πύραυλοι, οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι πιο έντονοι από ποτέ. Η πρόσφατη ομοβροντία είχε διπλάσια εμβέλεια σε σύγκριση με την προηγούμενη επίθεση του Απριλίου, όπου το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.
Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι, ενώ αρκετοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, κάποιοι πέτυχαν τους στόχους τους, προκαλώντας ελαφρούς τραυματισμούς σε δύο άτομα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης. Το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαφοροποιημένα πυραυλικά οπλοστάσια στη Μέση Ανατολή, με χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα cruise που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους μέχρι το Ισραήλ και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η στρατηγική πυραυλική ικανότητα του Ιράν έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια, με την ανάπτυξη πυραύλων που φέρουν πολλές κεφαλές και έχουν βεληνεκές που υπερβαίνει και τα 2.000 χιλιόμετρα. Στους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς περιλαμβάνονται οι Fateh-110, Fateh-313, Qiam-1, Shahab-1, Shahab-2, Tondar-69 και Zolfaghar, οι οποίοι έχουν εμβέλειες εως 800 χιλιόμετρα. Από την άλλη πλευρά, οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς περιλαμβάνουν τους Sejjil, Shahab-3, Emad και Ghadr-1, με εμβέλειες που φτάνουν μέχρι 2.000 χιλιόμετρα.
Στην αντίπερα όχθη, το Ισραήλ εστιάζει στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής του άμυνας, ενώ παράλληλα διαθέτει τους δικούς του βαλλιστικούς πύραυλους, όπως οι Lora, Jericho 2 και Jericho 3, με αντίστοιχες εμβέλειες 280 χιλιομέτρων, 3.500 χιλιομέτρων και 6.500 χιλιομέτρων.
Πηγή: documentonews.gr