Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναδείξει εδώ και μήνες το αίτημα να επιτραπεί στη χώρα του να χρησιμοποιήσει σύγχρονα δυτικά όπλα, όπως οι αμερικανικοί ATACMS και οι βρετανικοί Storm Shadows, για να επιτεθεί βαθύτερα στη Ρωσία και να περιορίσει τις επιθέσεις της Μόσχας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο απερχόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σε πρόσφατες δηλώσεις του εκτίμησε ότι η απόφαση της Δύσης να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία. Στη διάρκεια συνέντευξής του, τουλάχιστον, απέρριψε την προειδοποίηση του προέδρου Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι που έχει υποδείξει στο παρελθόν δεν έχουν υλοποιηθεί.
Σημείωσε ότι «υπήρξαν πολλές κόκκινες γραμμές που έχουν χαραχθεί από τον Πούτιν στο παρελθόν, και δεν έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση, η οποία θα σήμαινε άμεση συμμετοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση». Επίσης, τόνισε την ισχύ του ΝΑΤΟ ως τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία παγκοσμίως και την αδυναμία του πυρηνικού πολέμου να κερδηθεί.
Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι οι επισημάνσεις του Στόλτενμπεργκ είναι επικίνδυνες και κίνηση που φανερώνει κοντόφθαλμη προσέγγιση, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση είπε ότι ο Στόλτενμπεργκ θα έπρεπε να λαμβάνει στα σοβαρά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου. Πρόσθεσε ότι η θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι «εξαιρετικά προκλητική και επικίνδυνη».
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι η Ουκρανία έχει δικαιολογημένα στρατιωτικά αίτια να χτυπήσει τη Ρωσία με δυτικά όπλα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξετάζουν σοβαρά να δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο για να προχωρήσει σε αυτή τη στρατηγική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι πολιτικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν αντεκδικήσεις, ακόμη και σε επίπεδο πυρηνικών όπλων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με τρόπους που πριν θεωρούνταν αδιανόητοι, περιλαμβάνοντας πριν και τεθωρακισμένα οχήματα, προηγμένους πυραύλους και μαχητικά F-16. Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας είναι μια προειδοποίηση για τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει ο Πούτιν.
Πηγή: documentonews.gr