Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National – RN) υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να επιβληθεί ως μια σημαντική πολιτική δύναμη, προσφέροντας στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μια διέξοδο στη κρίση. Αν και το αριστερό μπλοκ (Nouveau Front Populaire, Νέο Λαϊκό Μέτωπο – NFP) είχε κερδίσει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα με 184 βουλευτές σε σύνολο 577, ο Μακρόν όχι μόνο δεν επέλεξε αριστερό πρωθυπουργό, αλλά διάλεξε τον Μισέλ Μπαρνιέ, μια εξέχουσα προσωπικότητα της γαλλικής Δεξιάς.
Η Μαρίν Λεπέν, με τις δηλώσεις της από τις 26 Αυγούστου, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση από το NFP θα κινδύνευε με πρόταση δυσπιστίας από τους 126 βουλευτές του RN. Απαιτούσε έναν πρωθυπουργό που να σέβεται τους ψηφοφόρους του κόμματος, το οποίο είχε λάβει 37% στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η επιλογή του Μπαρνιέ, γνωστού για τις αυστηρές θέσεις του στο μεταναστευτικό ζήτημα και την προώθηση της συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ενισχύει την ιδέα μιας συνασπισμένης κυβέρνησης που περιλαμβάνει την ακροδεξιά.
Ωστόσο, η αντίδραση της Αριστεράς ήταν έντονη. Η Λουσί Καστέ, υποψήφια του NFP, εξέφρασε την απογοήτευσή της, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος εγκλωβίζει τον εαυτό του σε μια συνεργασία με το RN. Ο Ολιβιέ Φογ, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), μίλησε για «άρνηση της δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας πως η ακροδεξιά κυριαρχεί πλέον στην πολιτική σκηνή.
Στους δρόμους, διαδηλωτές φώναξαν «Μπαρνιέ, φύγε, δεν σε ψηφίσαμε», καθώς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), του Ζακ-Λικ Μελανσόν, οργάνωνε κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του Μακρόν. Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο σύντομα θα συμφωνήσει ο Μπαρνιέ με τις προτάσεις του RN. Ο πρόεδρος του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, βλέπει τον Μπαρνιέ ως «πρωθυπουργό υπό έλεγχο», ενώ ο ίδιος ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα κυβερνήσει συνενωτικά, περιλαμβάνοντας και αριστερούς.»
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ, οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι εντελώς αντίθετες με τις ιδέες της Αριστεράς. Τόνισε ότι είναι αδύνατον να περιμένει κανείς από αριστερούς να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που βασίζεται σε δεξιές και ακροδεξιές πολιτικές.
Ο Μπαρνιέ ίσως υποστεί επιθέσεις από την Αριστερά, όχι μόνο για τη θέση του στα θέματα μετανάστευσης, αλλά και για πιθανές πολιτικές που θα θυμίζουν το παρελθόν, όπως η αναβίωση του υπουργείου Μετανάστευσης, και τις συνδέσεις του με ζητήματα εθνικής ταυτότητας. Ενώ το RN επιδιώκει να διατηρήσει μια ρόλο διαιτητή στην κυβέρνηση, ο κίνδυνος να απομακρυνθεί από την υποστήριξή τους είναι ορατός, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η συνεργασία με τη Δεξιά μπορεί να βλάψει τη θέση του ακροδεξιού κόμματος.
Πηγή: documentonews.gr