Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε πρόσφατα ένα νόμο που αφορά «τις οικογενειακές αξίες», ο οποίος περιορίζει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Ο νόμος έχει προκαλέσει ανησυχίες και καταγγελίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Συνολικά 84 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, με κανέναν να μην αντιταχθεί. Η κίνηση αυτή αναμένεται να εντείνει τις κοινωνικές εντάσεις στη Γεωργία ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Οκτωβρίου.
Ο νέος νόμος απαγορεύει «την προπαγάνδιση των ομοφυλικών και των αιμομικτικών σχέσεων» στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις «συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που προωθούν τις ομοφυλικές σχέσεις». Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να επιδεινώσει τη στάση της κοινωνίας απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία ήδη υφίσταται διακρίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει τις ανησυχίες της, δηλώνοντας ότι ο νόμος παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στη Γεωργία και ενδέχεται να ενισχύσει το στιγματισμό και τις διακρίσεις κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.
Η απόφαση αυτή αναδεικνύει την αυξανόμενη στροφή του κυβερνώντος κόμματος «Το Γεωργιανό Ονειρο» προς την υπερσυντηρητική πολιτική, καθώς κατηγορείται ότι αντλεί έμπνευση από αντίστοιχους ρωσικούς νόμους, παρά τις ιστορικές εντάσεις με τη Ρωσία, οι οποίες κορυφώθηκαν με τον πόλεμο το 2008.
Η χώρα έχει λάβει το στάτους υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε στασιμότητα. Οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να διακόψουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης αναμένοντας πολιτικές αλλαγές στο Τμπίλις, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τη Δύση για υπονόμευση της «παραδοσιακής αξίας». Αυτή η αναφορά έχει χρησιμοποιηθεί και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Να σημειωθεί ότι στην Ρωσία, παρόμοιος νόμος ψηφίστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια και έχει επεκταθεί, επιφέροντας περιορισμούς στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η γεωργιανή αντιπολίτευση βλέπει την πρόσφατη ψηφοφορία ως μια κίνηση που θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας στη Δύση.
Μαζικές διαδηλώσεις έχουν μέγες οργανωθεί τους τελευταίους μήνες στη Γεωργία κατά του νόμου «περί ξένης επιρροής», ο οποίος αποτελεί επίσης αντίγραφο ρωσικού νόμου και έχει κατακριθεί από τη Δύση.
Πηγή: documentonews.gr