Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα. Η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 42.289. Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης, οι εγκρίσεις πωλήσεων όπλων από τη Γερμανία μειώθηκαν δραστικά φέτος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τις 21 Αυγούστου, μόνο 14,5 εκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγές όπλων εγκρίθηκαν, εκ των οποίων το 2% αφορούσε “πολεμικά όπλα” και το υπόλοιπο 98% ήταν “άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός”. Βοήθεια δεν έχει δοθεί στο Ισραήλ μέσω εξαγωγών πολεμικών όπλων από τον Μάρτιο.
Η Γερμανία απαιτεί από το Ισραήλ διαβεβαιώσεις ότι τα όπλα που θα παραδοθούν δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico. Το Βερολίνο επιμένει ότι δεν έχει διακόψει τις πωλήσεις όπλων, αλλά οι ηγέτες της χώρας μπλόκαραν τις εξαγωγές μέχρις ότου λάβουν επιβεβαίωση ότι τα όπλα δεν θα τεθούν σε εφαρμογή εναντίον πολιτικών στόχων. Αυτή η θέση του Βερολίνου έχει επιβεβαιωθεί από δημοσιεύματα προηγούμενων ετών.
Η διαδικασία έγκρισης εξαγωγών όπλων στη Γερμανία περιλαμβάνει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο απαρτίζεται από ανώτερους υπουργούς. Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, πολιτικοί των Πρασίνων, δεν ενέκριναν τις εξαγωγές όπλων στο συμβούλιο, αναμένοντας τις διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για την έλλειψη χρήσης των γερμανικών όπλων σε γενοκτονίες.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι μοναδική για τη Γερμανία. Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις σχετικά με τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ ή έχουν επιβάλει περιορισμούς στις αποστολές. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε πρόσφατα την παύση των παραδόσεων όπλων που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα, ενώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την έκκληση αυτή. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναστείλει κάποιες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, και οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις παραδόσεις ενός τύπου βαρέων βομβών.
Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχει επίσημο εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, αλλά οι πωλήσεις έχουν πληγεί από διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εμπλοκών που σχετίζονται με την επανεκπαίδευση της Bundeswehr και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Πηγή: documentonews.gr