Η κατάσταση στη Γάζα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την υγειονομική κρίση που μπορεί να προκύψει, κυρίως λόγω της πιθανότητας επιδημίας πολιομυελίτιδας. Η διάδοση της ασθένειας, που μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και απορριμμάτων, είναι αναπόφευκτη, καθώς οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ζουν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε καταυλισμούς.
Τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Γάζα μετά από 25 χρόνια, με ένα βρέφος 10 μηνών να παρουσιάζει μερική παράλυση. Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κρίσης, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλες θεραπείες για την ασθένεια και οι ανθρωπιστικές παύσεις του πυρός δεν είναι επαρκείς για την ομαλή διεξαγωγή των εκστρατειών εμβολιασμού.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, έχουν σταματήσει να στέλνουν προσωπικό στη Γάζα λόγω της κλιμακούμενης βίας και των βομβαρδισμών σε νοσοκομεία και σχολεία. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, περίπου 42.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς, όμως η πραγματική εικόνα είναι ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς απουσιάζουν αξιόπιστα δεδομένα για τους «έμμεσους θανάτους» που προκαλούνται από ασθένειες και πείνα.
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που το ιατρικό περιοδικό Lancet εκτίμησε ότι οι θάνατοι που απορρέουν από τη σύγκρουση μπορεί να φτάσουν τους 335.500 μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι ρυθμοί παραμείνουν οι ίδιοι. Εκτιμάται ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στην τρέχουσα σύγκρουση ανέρχονται ήδη σε περίπου 186.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,9% του πληθυσμού της περιοχής.
Η κατάρρευση των συστημάτων υγείας και των ληξιαρχείων καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη συλλογή ακριβών στοιχείων σχετικά με τους θανάτους, με σοβαρές επιπτώσεις στην κατανόηση των πλήρων ανθρωπιστικών αναγκών. Η καταγραφή των θανάτων γίνεται πλέον μέσω αναφορών των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που δεν διασφαλίζει την αξιοπιστία των δεδομένων.
Πηγή: documentonews.gr