Οι εκλογές στη Μολδαβία και τη Γεωργία αυτή την εβδομάδα αντικατοπτρίζουν μια απογοητευτική πραγματικότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φαίνεται ότι η επιρροή της μειώνεται σε σχέση με αυτήν του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ΕΕ είχε ελπίδες ότι η φιλελεύθερη και δημοκρατική ατζέντα της θα οδηγούσε αυτές τις χώρες μακριά από τον ρωσικό έλεγχο και προς την Ευρώπη. Ωστόσο, οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές αυτές είναι πιο αβέβαιες από ποτέ.
Δεδομένα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Μολδαβία ψήφισε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ με μια λίγη διαφορά, φτάνοντας το 50,4%. Στη Γεωργία, το λαϊκιστικό κόμμα Γεωργιανό Όνειρο αναμένεται να κερδίσει την ψηφοφορία του Σαββάτου, υιοθετώντας μια ανελεύθερη ατζέντα που ενδέχεται να εμποδίσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.
Η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, εξέφρασε την ανησυχία της για την «άνευ προηγουμένου» ρωσική παρέμβαση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Παρά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έδειχναν πλειοψηφία 60% υπέρ της Ευρώπης, η νύχτα των εκλογών φαινόταν ότι μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ηγέτης της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι το στενό αποτέλεσμα οδήγησε σε ρωσικές παρεμβάσεις, δεσμευόμενη να στηρίξει την πορεία της Μολδαβίας προς την ένταξη.
Η παρέμβαση της Μόσχας είναι σκανδαλώδης και οργανωμένη. Ο Πέκα Χααβίστο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας και αρχηγός της αποστολής παρατήρησης, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ακεραιότητα των εκλογών προήλθε από κακοήθεις ξένες επιρροές και δωροδοκίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά που διοχετεύθηκαν για την εξαγορά ψήφων ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια ευρώ.
Διπλωμάτες και ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πολιτικές διαιρέσεις που έχουν προκληθεί από αυτές τις παρεμβάσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν τις βουλευτικές εκλογές το 2025. Η πρόεδρος Σαντού τόνισε την ανάγκη για εγρήγορση και ετοιμότητα απέναντι σε μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί σε μικρότερες χώρες και μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν αλλού.
Οι εξελίξεις αυτές στην Μολδαβία έρχονται σε μια στιγμή που και η Γεωργία ετοιμάζεται για εκλογές, με το κυβερνών κόμμα να προγραμματίζει μια επιθετική εκστρατεία που ενδέχεται να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία. Οι προειδοποιήσεις για «κατοχή» του κράτους από τη Ρωσία εντείνονται, καθιστώντας την κατάσταση στο πολιτικό τοπίο της περιοχής πιο επικίνδυνη.
Η τρέχουσα κατάσταση υπογραμμίζει τη στρατηγική πίεση που υφίσταται η ΕΕ από τη Ρωσία και αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τις χώρες που επιθυμούν ένταξη, αλλά και για το συνολικό δημοκρατικό κόσμο, αφού οι ρωσικές πρακτικές ενδέχεται να βρουν έδαφος και σε άλλες χώρες. Η παρούσα κατάσταση απαιτεί επαγρύπνηση και αναγνώριση των προκλήσεων που έρχονται με τη ρωσική επιρροή.
Πηγή: documentonews.gr