Η αποστολή Hera του ESA προς τον Δίμορφο και η μάχη κατά των αστεροειδών

Το διαστημικό σκάφος Hera, που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), έκανε την εκτόξευσή του τη Δευτέρα με έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX. Ο στόχος του ταξιδιού αυτού είναι ο αστεροειδής Δίμορφος, με την αποστολή να διαρκεί περισσότερους από 12 μήνες. Η αποστολή Hera αποτελεί συνέχεια της αποστολής DART της NASA, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2022, όταν ένας δορυφόρος συγκρούστηκε με τον Δίμορφο, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 20.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Η Hera αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της το 2026, όπου και θα διεξάγει έρευνες για να εξετάσει τις επιπτώσεις της πρόσκρουσης. Θα χρησιμοποιηθούν μικροδορυφόροι και διάφοροι αισθητήρες για να αναζητήσουν ρωγμές και να αναλύσουν τη σύνθεση της σκόνης στην περιοχή της συντριβής. Οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλουν στην ετοιμότητα της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών από αστεροειδείς έως το 2030.

Η ESA έχει εντοπίσει περίπου 36.000 διαστημικά αντικείμενα με διάμετρο άνω των 100 μέτρων, εκ των οποίων 1.668 έχουν μηδενική πιθανότητα να πλήξουν τη Γη. Ωστόσο, μικρότερου μεγέθους αντικείμενα, όπως ο μετεωρίτης που χτύπησε το Τσέλιαμπινσκ το 2013, υπενθυμίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης είχε διάμετρο μόλις 18 μέτρα και προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 1.000 ατόμων.

«Αυτός δεν είναι ένας αφηρημένος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε, είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Ρολφ Ρένσινγκ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. «Η Γη μας βομβαρδίζεται με αντικείμενα», πρόσθεσε. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν μεγαλύτερα αντικείμενα πλήξουν μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι ή το Λονδίνο, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Η Ήρα, που πήρε το όνομά της από την ελληνική θεά του γάμου, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της Γης από δυνητικές απειλές.

Πηγή: documentonews.gr