Η Χαμάς Αναζητά τον Διάδοχο του Γιαχία Σινουάρ Μετά τις Σημαντικές Εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς βρίσκεται σε αναζήτηση νέου ηγέτη μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Το γεγονός αυτό προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στη Δύση, καθώς ο Σινουάρ θεωρούνταν σκληρός διαπραγματευτής και «αδιάλλακτος» στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Σε αντίθεση, το Ιράν και η Χεζμπολάχ εκπέμπουν διαφορετική θέση.

Έξι πρόσωπα θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του Σινουάρ. Η επιλογή κάποιου εκ των υποψηφίων θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη για το αν θα υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται ο αδελφός του Σινουάρ, Μοχάμεντ, και άλλα στέλεχος της Χαμάς που είναι λιγότερο γνωστά στη Δύση.

Ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, ιδρυτής και μέλος της Χαμάς, θεωρείται «συντηρητικός» και «γεράκι» κατά την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Εξελέγη στο PLC το 2006 και υπηρέτησε ως ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ομάδας. Ο αλ Ζαχάρ, που έχει επιβιώσει από απόπειρες δολοφονίας, παραμένει σιωπηλός από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ είναι άλλος ένας πιθανός υποψήφιος. Η επιλογή του θα μπορούσε να συνεχίσει την προσέγγιση του αδελφού του στις διαπραγματεύσεις, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια επιλογή ίσως φέρει αρνητικά αποτελέσματα για τις συνομιλίες.

Ένας άλλος σημαντικός υποψήφιος είναι ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο στη δημιουργία της Χαμάς και παρέμεινε μέλος του πολιτικού γραφείου της. Έχει εμπλακεί σε νομικά ζητήματα στο παρελθόν, κάτι που παρέχει μια άλλη διάσταση στην υποψηφιότητά του.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ είναι μια πιο αμφιλεγόμενη επιλογή, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση της υγείας του. Παρόλα αυτά, θεωρείται επικίνδυνος διοικητής με στενές σχέσεις στην ηγεσία της Χαμάς.

Ο Καλίλ Αλ Καγιά είναι γνωστός στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, και οι ΗΠΑ φαίνεται να τον προτιμούν για τη θέση του ηγέτη. Η εμπειρία του στις αποτυχίες και τις επιτυχίες προηγούμενων διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα.

Τέλος, ο Χαλέντ Μασάλ, πρώην γενικός αρχηγός της Χαμάς, είναι και αυτός υποψήφιος. Ωστόσο, η ιστορία του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να αποδυναμώσει την υποψηφιότητά του, καθώς δεν έχει την υποστήριξη πια που χρειάζεται.

Πηγή: documentonews.gr