Η Χαμάς σε αναταραχή μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ και οι αλλαγές στην ηγεσία της

Η Χαμάς, η παλαιστινιακή οργάνωση, αναμένεται να επιλέξει νέο πολιτικό ηγέτη μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα σε σύγκρουση. Σύμφωνα με αναλύσεις, ο νέος ηγέτης πιθανόν να εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας και ο αδελφός του, Μοχάμαντ Σινουάρ, φημολογείται ότι θα αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο, ενώ θα επιβλέπει τον πόλεμο κατά του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Χαμάς, προκειμένου να αποφασίσει για τη νέα της ηγεσία, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τους βασικούς υποστηρικτές της, όπως το Ιράν, καθώς και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου βρίσκονται οι κύριοι υποψήφιοι για το πολιτικό γραφείο. Από την πλευρά του, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, αναπληρωτής του Σινουάρ και πιθανός διάδοχος, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα και να σταματήσει ο πόλεμος.

Η Χαμάς αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που μένει χωρίς αρχηγό, αφού και ο προκάτοχος του Σινουάρ, ο Ισμαήλ Χανίγια, είχε δολοφονηθεί το καλοκαίρι στο Ιράν. Ο νέος ηγέτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, ανεξαρτήτως του αν θα βρίσκεται στη Γάζα, όπου οι μαχητές της οργάνωσης κρατούν πολλούς Ισραηλινούς ομήρους.

Η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα γίνει από το Συμβούλιο Σούρα της Χαμάς, το οποίο εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την παλαιστινιακή διασπορά. Πιθανοί διάδοχοι περιλαμβάνουν τον Χαλέντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτη, και τον Μοχάμαντ Νταρουίς, πρόεδρο του Συμβουλίου Σούρα.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι αρμοδιότητες του Σινουάρ πιθανώς θα μοιραστούν ανάμεσα σε δύο πρόσωπα: κάποιον που θα ασχοληθεί με στρατιωτικές υποθέσεις και κάποιον άλλον που θα είναι υπεύθυνος για πολιτικές και διεθνείς σχέσεις. Ο Άσραφ Αμπουελχούλ, ειδικός σε παλαιστινιακές υποθέσεις, τόνισε ότι το Ιράν παραμένει ισχυρός σύμμαχος της Χαμάς, παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική στήριξη, και πως η έγκρισή του είναι κρίσιμη για τον επόμενο αρχηγό.

Αυτή τη στιγμή, ο Χαλίλ Αλ Χάγια ασκεί εξουσία ως προσωρινός ηγέτης της Χαμάς από το Κατάρ. Ωστόσο, οι σημερινές συνθήκες και το επικοινωνιακό χάσμα λόγω του πολέμου μένουν αβέβαια, δεδομένου ότι δεν είναι σαφές αν μπορεί να παραμείνει σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις της οργάνωσης στη Γάζα. Παρά τις δυσκολίες, είναι αναμενόμενο ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς θα σεβαστεί την ηγεσία του Χάγια.

Πηγή: documentonews.gr