Η Γερμανία ελπίζει σε πρόοδο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία

Η Γερμανία διατηρεί την πεποίθηση ότι το αδιέξοδο στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα αρθεί μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία στις 27 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Η αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας από εκείνη της Αλβανίας έχει προηγηθεί, με την Αλβανία να αρχίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ είχε αποφασίσει το 2022 να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο η διαδικασία έχει καθυστερήσει εξαιτίας διαφορών σχετικά με την αναγνώριση των βουλγαρικών μειονοτήτων στο σύνταγμα της πΓΔΜ. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εκλογές στη Βουλγαρία, και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία μετά από αυτές», ανέφερε η Μπέρμποκ σε δημοσιογράφους.

Επιπλέον, η προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Μακεδονία νωρίτερα αυτή τη χρονιά είχε εμποδίσει τη συζήτηση για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές. Η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμβιβαστική συμφωνία. «Η ελπίδα είναι ότι μετά τις εκλογές της Βουλγαρίας, μπορεί να γίνει από κοινού το βήμα της τροποποίησης του συντάγματος, με τρόπο που θα είναι αποδεκτός και για τη Βόρεια Μακεδονία», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2022 οι δύο χώρες είχαν αποδεχτεί πρόταση της Ε.Ε. για την αποδέσμευση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία προέβλεπε άρση του βέτο από τη Βουλγαρία, υπό τον όρο ότι θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του Συντάγματός τους για να συμπεριληφθεί η βουλγαρική μειονότητα.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας τον Ιούνιο, έχουν ξεσπάσει διαμάχες και εκκλήσεις για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2022. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν τον προηγούμενο μήνα ότι η πρόοδος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ένταξη στην ΕΕ θα αποσυνδεθεί από αυτή της γειτονικής Αλβανίας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, η Ελλάδα παραμένει απούσα, αν και εκφράζει ανησυχίες για τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία θεωρεί ότι παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε τονίσει ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται από την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων.

Πηγή: documentonews.gr