Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ινδία φαίνεται να αναδεικνύεται ως ο καταλληλότερος «μεσάζοντας» για την Ουκρανία στη σχέση της με τη Ρωσία. Το Politico αναλύει πώς ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, συνεδρίασε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η Ινδία θεωρείται η μεγάλη ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ο Μόντι είχε δηλώσει ξεκάθαρα, στην αρχή του καλοκαιριού, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παραχώρηση εδαφών προς τη Ρωσία. Οι σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας, αν και παλαιότερα είχαν κλονιστεί, έχουν επανασταλεί τον τελευταίο καιρό, με τον Μόντι να επισκέπτεται το Κίεβο και να προτείνει τη βοήθειά του για την οικοδόμηση συμφωνίας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ η Ινδία έχει αποφύγει να καταδικάσει ρητά τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, έχει ταυτόχρονα εκφράσει την υποστήριξή της για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και την ανάγκη τερματισμού του πολέμου. Ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις προηγούμενες θέσεις του Μόντι, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του όταν ο Ινδός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Μόσχα και είχε αγκαλιάσει τον Πούτιν.
Οι διεθνείς σχέσεις είναι περίπλοκες, με πολλές χώρες να επιδιώκουν ρόλο διαμεσολαβητή. Ωστόσο, οι ελπίδες των άλλων χωρών να γεφυρώσουν τη διαφορά μεταξύ Κιέβου και Μόσχας φαίνεται να έχουν αποτύχει. Η Ελβετία και η Αυστρία, για παράδειγμα, έχουν στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η Κίνα έχει κατηγορηθεί για στήριξη των ρωσικών στρατηγικών. Στον αντίποδα, η Ινδία φαίνεται να είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να κρατήσει αποστάσεις και να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός μεσολαβητής.
Αυτό αφήνει την Ινδία ως τον κύριο παίκτη στις προσπάθειες για την επανέναρξη διαλόγου. Οι ελπίδες για μια συμφωνία ειρήνης με τη βοήθεια του Μόντι αποδεικνύουν την επιθυμία της Ουκρανίας να εκμεταλλευτεί τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις προς όφελός της.
Πηγή: documentonews.gr