Η κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κέντρων κράτησης

Σε μια πρόσφατη έρευνα, η εφημερίδα Le Monde και το μη κερδοσκοπικό μέσο Lighthouse Reports αποκαλύπτουν τις φρικτές συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία. Αυτές οι συνθήκες παρατηρούνται σε κέντρα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κέντρα απέλασης. Οι μαζικές επαναπροωθήσεις, κυρίως προς χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, θέτουν σε κίνδυνο πολλούς μετανάστες.

Η ερευνά επισημαίνει ότι η ΕΕ, αν και είναι ενημερωμένη για τις ανησυχίες που αφορούν τις συνθήκες κράτησης, υποστήριξε και χρηματοδότησε αυτές τις ενέργειες. Διπλωμάτες και πρώην αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως οι ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ για τις συλλήψεις των μεταναστών αγνοούνται, με πολλές σχετικές αναφορές να διαγράφονται από τις ετήσιες εκθέσεις της Ένωσης.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνα Πισονέρο, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι είναι ευθύνη των τουρκικών αρχών να διερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες για κακοποιήσεις και αναγκαστικές επαναπροωθήσεις. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για δράση εάν παρουσιαστούν στοιχεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η Κομισιόν, εντούτοις, επαίνεσε τις προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες, επισημαίνοντας τις δαπάνες που έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη προσφύγων και κοινοτήτων υποδοχής. Μάλιστα, μέχρι τώρα έχει διατεθεί σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με υπόσχεση 1 δισεκατομμυρίου για το 2024.

Στον τομέα αυτό, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κακομεταχείριση μεταναστών, ενώ το ζήτημα του μεταναστευτικού βρίσκεται στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την επιτάχυνση των επαναλαμβανόμενων επιστροφών.

Επιπλέον, στις 28 Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν ζήτησε από την Τυνησία να διεξάγει έρευνα σε ό,τι αφορά καταγγελίες για σεξουαλική βία κατά μεταναστών, αγνοώντας τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι αρχές της χώρας. Πηγή: documentonews.gr