Η Κρίση του Ιράν και του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου

Πρόκειται για τον δεύτερο βασικό προβληματισμό μετά την επίθεση του Ιράν το βράδυ της Τρίτης 1ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, ερωτώντας ταυτόχρονα «πού οδηγεί αυτή η κρίση». Οι φόβοι σχετίζονται κυρίως με την ενέργεια και τις τιμές του πετρελαίου, ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη και επικίνδυνη λόγω των απειλών του Ιράν σε περίπτωση ισραηλινής ανταπάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν το Ισραήλ επιτεθεί στα ιρανικά διυλιστήρια, η Τεχεράνη θα αντιδράσει χτυπώντας τα πετρελαϊκά συγκροτήματα σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μετά την επίθεση, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν λόγω των ανησυχιών για μεγάλες διαταραχές στην παραγωγή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του WTI παρουσίασαν αυξήσεις της τάξης του 2,9% και 3,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, για την ώρα, οι αγορές φαίνεται να παραμένουν συγκρατημένες, καθώς οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή άμυνα.

Οι κλιμακούμενες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ πιθανόν να προκαλέσουν την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, γεγονός που θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω την αύξηση των τιμών. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της αιφνίδιας αύξησης της ζήτησης και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Το Ιράν, που ανήκει στους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, παραγωγή του οποίου υπερβαίνει τα 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εξάγει σχεδόν το 50% της παραγωγής του. Με την προσθήκη αυτού του πολιτικού και στρατηγικού πλαισίου, η προοπτική για τις τιμές του πετρελαίου περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

Πηγή: documentonews.gr