Η Νομική Δικαιοσύνη και η Υποβοηθούμενη Αυτοκτονία στην Υπόθεση Μόρις

Ένας Βρετανός, ο Φίλιπ Μόρις, έχει το δικαίωμα να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της συζύγου του, Μάιρα, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου. Η απόφαση αυτή αφορά την πολυσυζητημένη νομοθεσία γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Η Μάιρα Μόρις πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023, σε ηλικία 73 ετών, υποβάλλοντας τον εαυτό της σε ευθανασία στην Ελβετία, με τη βοήθεια του συζύγου της.

Η Μάιρα έπασχε από ατροφία πολλαπλών συστημάτων, μια σπάνια και εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που προκαλούσε συνεχή πόνο. Ο Φίλιπ επιχειρούσε να τη στηρίξει στην επιθυμία της, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασής της. Προτού ταξιδέψουν στην Ελβετία, ο Φίλιπ και η Μάιρα συμβουλεύτηκαν δικηγόρο σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της απόφασης τους.

Ο δικαστής Γουίλιαμ Τρόουερ, ο οποίος έλαβε την απόφαση, επισήμανε την ανάγκη η νομοθεσία να μην εφαρμόζεται στην περίπτωση του Μόρις, καθώς είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τη σύζυγό του από αυτήν τη δυσάρεστη επιλογή. Στην κατάθεσή του, ο Φίλιπ περιέγραψε τη σπουδαία προσωπικότητα της Μάιρα, τονίζοντας ότι η σωματική της αδυναμία καθόριζε τη ζωή της και ότι επιθυμούσε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της μέχρι το τέλος.

Μετά την επιστροφή του στη Βρετανία, ο Φίλιπ επικοινώνησε με την αστυνομία, η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα που να απαιτούσε αναφορά. Η υπόθεση αναδεικνύει τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άτομα με ανίατες ασθένειες που επιθυμούν να έχουν τον έλεγχό τους στον τερματισμό της ζωής τους. Εν τω μεταξύ, προγραμματίζεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την ευθανασία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: documentonews.gr