Με την κατάσταση στο Κουρσκ να είναι κρίσιμη και τις συζητήσεις γύρω από την πιθανή χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία να προχωρούν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναχωρεί για τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Σκοπός του ταξιδιού του είναι να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, και ίσως και στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου ανησυχούν τον Ουκρανό πρόεδρο, κυρίως λόγω των θέσεων του Τραμπ, ο οποίος έχει προτείνει εκχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Οι Ουκρανοί φαίνεται να είναι ενωμένοι σε ένα σημείο: η πλειοψηφία τους απορρίπτει τις παραχωρήσεις εδαφών στη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μόλις το 33% θα δέχονταν να παραχωρήσουν εδάφη εάν αυτό σήμαινε γρήγορο τερματισμό του πολέμου και διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας. Αντίθετα, περισσότερο από το 50% των Ουκρανών είναι κατά αυτής της ιδέας, όπως αναφέρει η «Washington Post».
Επιπλέον, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές, οδηγώντας σε συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης. Το Κίεβο καλεί με τη σειρά του τους δυτικούς συμμάχους για βοήθεια στην αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου, που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και ενίσχυση σε αντιαεροπορικά συστήματα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να βιώσει η Ουκρανία έναν σφοδρό χειμώνα λόγω των καταστροφών, εκτιμώντας ότι απαιτούνται γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια για τη αποκατάσταση των υποδομών.
Αντιμετωπίζεται επίσης το ζήτημα της δυτικής στήριξης στην Ουκρανία που αφορά τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι βρετανικοί Storm Shadow και οι αμερικανικοί ATACMS. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι πυραυλικές αυτές δυνατότητες είναι απαραίτητες για την αποτροπή των ρωσικών επιθέσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να πλήττει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα θεωρεί «κόκκινη γραμμή».
Οι ανησυχίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου είναι μεγάλες, καθώς η ενδεχόμενη χρήση πυραύλων από την Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ρωσικά αντίποινα, ακόμη και επιθέσεις σε βάσεις που χρησιμοποιούνται για την προμήθεια αυτών των πυραύλων. Μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι παρά τα πιθανά στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η χρήση αυτών των πυραύλων, ίσως είναι ήδη πολύ αργά για να αλλάξει την έκβαση του πολέμου.
Στο μεταξύ, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κουρσκ συνεχίζεται. Δημοσίευμα της «Guardian» φέρνει στο φως ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση είχε προετοιμαστεί για την επίθεση από τον ουκρανικό στρατό, αμφισβητώντας την επίδοση των ουκρανικών δυνάμεων και την έκβαση της διαμάχης. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες.
Πηγή: documentonews.gr