Η Στρατηγική της Ιταλικής Κυβέρνησης για την Παρεμπόδιση της Παρένθετης Μητρότητας και τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ Ζευγαριών

Από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει προχωρήσει στην προώθηση μιας σφοδρά συντηρητικής κοινωνικής ατζέντας, επικεντρώνοντας την προσοχή της σε παραδοσιακές οικογενειακές αξίες. Η Μελόνι, που είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως τα παιδιά θα πρέπει να ανατρέφονται μόνο από έναν άνδρα και μια γυναίκα. Η αντι-ΛΟΑΤΚΙ ρητορική ήταν κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής της εκστρατείας, καθώς έχει καταφύγει σε δηλώσεις που προβάλλουν μια αντίληψη υπέρ της «φυσικής οικογένειας».

Στο πλαίσιο αυτή της ατζέντας, πρόσφατα ψηφίστηκε στη γερουσία της Ιταλίας νόμος που απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα και περιορίζει τις δυνατότητες υιοθεσίας και εξωσωματικής γονιμοποίησης για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια. Η παρένθετη μητρότητα, που αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα κυοφορεί για άλλο ζευγάρι, θεωρείται πλέον σχεδόν ανύπαρκτη στην Ιταλία λόγω του νέου νόμου που εγκρίθηκε με 84 ψήφους υπέρ και 58 κατά. Οι επικριτές του νόμου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αυξάνει τη δυσκολία γονεικής δημιουργίας, την ώρα που το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα είναι σε συνεχή μείωση.

Η Μελόνι έχει αιτιολογήσει τη θέση της κατατάσσοντας την παρένθετη μητρότητα ως «σύμβολο μιας αποτρόπαιας κοινωνίας» και υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία θα «προστάτευε τις γυναίκες και την αξιοπρέπειά τους». Ο αναπληρωτής της, Ματέο Σαλβίνι, την υποστήριξε λέγοντας ότι η παρένθετη μητρότητα αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν «ΑΤΜ». Ωστόσο, ειδικοί έχουν δηλώσει ότι το 90% των ζευγαριών που καταφεύγουν σε παρένθετη μητρότητα είναι ετερόφυλα, με πολλούς από αυτούς να κρύβουν τις διαδικασίες τους, αφού ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδιά.

Η ψήφος στην Ιταλία έρχεται σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν την παρένθετη μητρότητα για διάφορους λόγους. Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, ισχύουν παρόμοιοι περιορισμοί, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν επίσης αυστηροί κανόνες σχετικά με την πληρωμή των παρένθετων μητέρων. Αντίθετα, χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα και αναγνωρίζουν την νομική γονική ιδιότητα των ομόφυλων ζευγαριών από τη γέννηση.

Η μεταξύ των πολιτών αντίδραση στη νέα νομοθεσία έχει εκφραστεί μέσα από διαδηλώσεις, όπου οι αντίπαλοι του νόμου επισημαίνουν ότι οι γονείς ομόφυλοι αντιμετωπίζονται άδικα και ότι η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει προς μια πιο συμπεριληπτική κατεύθυνση. Πηγή: documentonews.gr