Η τεχνολογία παρακολούθησης του Ισραήλ και οι επιπτώσεις της στον Λίβανο

Η πρόσφατη επίθεση στον Λίβανο, η οποία ενορχηστρώθηκε από τη μονάδα «8200» της Mossad, αποδεικνύει τις νέες δυνατότητες παραβίασης τηλεπικοινωνιών από το Ισραήλ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, κάτοικοι στη νότια περιοχή του Λιβάνου και σε γειτονιές της Βηρυτού έλαβαν μηνύματα και τηλεφωνήματα με προειδοποιήσεις να απομακρυνθούν από θέσεις της Χεζμπολάχ. Ορισμένα από αυτά τα μηνύματα ανέφεραν: «Αν βρίσκεστε σε ένα κτίριο με όπλα της Χεζμπολάχ, μείνετε μακριά από το χωριό μέχρι νεωτέρας».

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο με αυξανόμενες ανησυχίες για την εξέλιξη της βίας στην περιοχή και την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως δήλωσαν ειδικοί, η πρόσβαση του Ισραήλ σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του Λιβάνου εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς μπόρεσε να αποκτήσει τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνιών των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέρει πως οι προειδοποιήσεις αυτές αποστέλλονται για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων, αν και πολλές φορές οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών, πολλοί κάτοικοι έχουν παρατηρήσει ότι οι βόμβες χτυπούν κτίρια χωρίς καμία προειδοποίηση.

Η περιοχή από την οποία ζητήθηκε να εκκενωθεί ο πληθυσμός έχει ήδη δει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένα άτομα από την αρχή του πολέμου, με πολλές οικογένειες να είναι απρόθυμες να αναχωρήσουν. Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν αποσταλεί και στο παρελθόν, ωστόσο η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αποστολή τους δείχνει την εξαιρετική ανάλυση που έχει το Ισραήλ στις κινήσεις των πολιτών.

Ειδικοί, όπως ο αναλυτής κινδύνων Elijah Magnier, προτείνουν ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, όπως αριθμούς τηλεφώνου και τοποθεσίες, μέσω παραβίασης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Λιβάνου. Αυτό γνωστό ότι συμβαίνει εδώ και χρόνια, με την κατασκοπεία να αποτελεί στρατηγική του Ισραήλ στην περιοχή και να επιβεβαιώνεται από προηγούμενα περιστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Λιβάνου έχουν γίνει στόχος σε πολλές περιπτώσεις, και το Ισραήλ είναι γνωστό για τις ικανότητές του στη χρήση κακόβουλου λογισμικού, όπως το Pegasus. Ειδικά μετά τον πόλεμο του 2006, οι αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση και τις παραβιάσεις των τηλεπικοινωνιών στον Λίβανο έχουν αυξηθεί, προσδιορίζοντας μια διαρκή στρατηγική παρακολούθησης από πλευράς Ισραήλ.

Πηγή: documentonews.gr