Καταστροφικές Πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη Κινούν Ανθρωπιστική Κρίση

Οι παραμεθόριες περιοχές μεταξύ Πολωνίας και Τσεχίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας ακραίων βροχοπτώσεων που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες. Οι ισχυρές βροχές και η άνοδος της στάθμης των ποταμών κατέστρεψαν γέφυρες, προκαλώντας εκκενώσεις και ζημιές σε αυτοκίνητα και κατοικίες.

Την ώρα που οι κάτοικοι πολλών περιοχών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαπίστωναν τη ζημιά, η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, προσφέροντας 1 δισεκατομμύριο ζλότι στους πληγέντες. Σε κάποιες πόλεις, όπως η Νίσα, οι αρχές προχώρησαν σε εκκενώσεις καθώς φράγματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στην Τσεχία, η πόλη Οστράβα βρέθηκε στο στόχαστρο των καταστροφών, όταν έσπασε ένα φράγμα στον ποταμό Όντρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η βιομηχανική ζώνη. Οι αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους από τις αστικές περιοχές.

Η στατιστική αναφέρει τουλάχιστον 17 θανάτους στη διάρκεια αυτών των πλημμυρών που εκτείνονται από τη Ρουμανία έως την Πολωνία. Ανάμεσα στους θανάτους, τέσσερις προέρχονται από την Πολωνία και τρεις από την Τσεχία.

Οι κάτοικοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία τους. Ο 70χρονος Τζέρζι Αντάμτσικ περιγράφει την κατάσταση στην πόλη του Λάντεκ Ζντροτζ κάνοντας λόγο για «Αρμαγεδδώνα» και «πόλη-φάντασμα», καθώς οι γέφυρες έχουν καταρρεύσει και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο έχει διακοπεί.

Παρά την υποχώρηση των υδάτων σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Βρότσλαβ, οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα προστασίας, φοβούμενες ένα δεύτερο κύμα πλημμύρων. Οι προγνώσεις δείχνουν ότι οι βροχές θα συνεχιστούν, απειλώντας και άλλες περιοχές στην ανατολική Ευρώπη.

Στην ανατολική Ρουμανία, πολλές κοινότητες έχουν υποστεί ζημιές, με κάποιους κατοίκους να έχουν μείνει μόνο με τα ρούχα που φορούσαν κατά την εκκένωση. Ο δήμαρχος της Σλομπότζια Κονάτσι ήρθε σε επαφή με τα ΜΜΕ για να τονίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουν οι κάτοικοι.

Οι αρχές στη Σλοβακία και την Ουγγαρία προετοιμάζονται και αυτές για ενδεχόμενες πλημμύρες, ανησυχώντας για την αύξηση της στάθμης του Δούναβη. Ενδεικτικά, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας ανέφερε ότι 12.000 στρατιώτες είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν.

Αυτή η κρίση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι συνέπειες των καταιγίδων και των πλημμυρών καταδεικνύουν τη σημασία της ετοιμότητας και των μέτρων προστασίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή: documentonews.gr