Στις 20 Οκτωβρίου, οι πολίτες της Μολδαβίας θα συμμετάσχουν σε δύο σημαντικές ψηφοφορίες που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους. Η μία από αυτές θα αφορά την εκλογή του νέου προεδρού. Η 52χρονη νυν πρόεδρος, Μάγια Σάντου, η οποία προβαίνει σε φιλοευρωπαϊκή πολιτική, θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η κυβέρνησή της, που ανέλαβε το 2020, επιδιώκει την ενσωμάωση της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030. Εάν κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων κατά την πρώτη Κυριακή, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 3 Νοεμβρίου.
Την ίδια ημέρα, θα διεξαχθεί και δημοψήφισμα με ερώτημα σχετικά με την κατοχύρωση στο Σύνταγμα της πρόθεσης των πολιτών για ένταξη στην ΕΕ. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν αν «υποστηρίζετε την τροποποίηση του Συντάγματος ενόψει της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα μπορούσε να δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις ανάμεσα στην φιλοδυτική ηγεσία και την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στην οποία βρίσκονται 2.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Οι Αρχές στη Μολδαβία έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διασάλευση του δημοψηφίσματος. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε: «Η Ρωσία δεν φείδεται προσπαθειών να υπονομεύσει τις εκλογικές διαδικασίες στη Μολδαβία». Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα που συνδέεται με τον φυγά επιχειρηματία Ιλάν Σορ, έχει οργανώσει εκπαίδευση για τη διοργάνωση ταραχών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σορ, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις λόγω φερόμενης παρέμβασης στις εκλογές εκ μέρους της Ρωσίας, αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για την εμπλοκή του. Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγορεί την κυβέρνηση της Μολδαβίας για «ρωσοφοβία» και αρνείται την ανάμειξή της στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, ειδικά μετά την ενίσχυση των φιλοδυτικών πολιτικών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.
Η Μολδαβία διαθέτει πληθυσμό λιγότερο από 3 εκατομμύρια κατοίκους και η κοινωνία της χωρίζεται σε ρουμανόφωνη πλειοψηφία και ρωσόφωνη μειονότητα. Οι αρχές έχουν αναφέρει ότι άνθρωποι μεταφέρονται τακτικά στην Ρωσία για εκπαίδευση σε ομάδες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ταραχές στη Μολδαβία. Ανάμεσα στους πολίτες που συμμετείχαν, τέσσερις έχουν συλληφθεί, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Πηγή: documentonews.gr