Από την προηγούμενη εβδομάδα, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πολέμου στο Λίβανο. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει πλήρη αδιαφορία για τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται για αυτοσυγκράτηση και μια ειρηνική λύση, συνεχίζοντας τις επιθέσεις της κατά του Λιβάνου με αφορμή την κατάσταση στη Γάζα. Υπό το πρόσχημα της εξάλειψης της Χεζμπολάχ, κλιμακώνει τις στρατιωτικές της ενέργειες.
Καθώς ο Νετανιάχου προετοιμαζόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπήρξαν αναφορές για μεγάλες στρατιωτικές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ, με τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό, πλήττοντας θέσεις της Χεζμπολάχ και προκαλώντας εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν κινητοποιήσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και ετοιμάζονται για ενδεχόμενη χερσαία εισβολή. Η ισραηλινή ηγεσία έχει τονίσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν, παρά την πρόταση για εκεχειρία.
Στο Λίβανο, υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 50.000 μαχητές της Χεζμπολάχ που είναι ετοιμοπόλεμοι. Η Χεζμπολάχ, εκτός από τις επιθέσεις που έχει διενεργήσει κατά του βόρειου Ισραήλ, ετοιμάζεται επίσης για μεγαλύτερη κλιμάκωση. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι μια χερσαία εισβολή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τους δύο πλευρές, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σχέδιο αποχώρησης από τη σύγκρουση.
Για να νομιμοποιήσει τις στρατιωτικές της δράσεις, η ισραηλινή πλευρά διαρρέπει στα μέσα ενημέρωσης ότι οι επιχειρήσεις στο Λίβανο θα είναι περιορισμένης διάρκειας, επικαλούμενη το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι διεθνείς αντιδράσεις εντείνονται.
Πηγή: documentonews.gr