Μαθητές στη Γάζα Αντιμέτωποι με μια Ματωμένη Σχολική Χρονιά

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται συνεχώς, με τις μαθητικές κοινότητες να βιώνουν μια ματωμένη σχολική χρονιά. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όλα τα σχολεία στον παλαιστινιακό θύλακα παραμένουν κλειστά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 625.000 παιδιά έχουν χάσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ επιπλέον 58.000 εξάχρονα που επρόκειτο να εγγραφούν φέτος στην πρώτη τάξη του δημοτικού μένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Η 11η Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα ξεκινούσαν τα μαθήματα υπό κανονικές συνθήκες, σημαδεύτηκε από βομβαρδισμό του σχολείου Αλ Ζαουνί, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 θανάτους.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναγνωρισμένο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και παραμένει θεμελιώδες ακόμη και σε περιόδους πολέμου, σύμφωνα με τη Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης. Ωστόσο, πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα για τα παιδιά της Γάζας όταν εκατοντάδες από αυτά χάνουν τη ζωή τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα σχολεία τους γίνονται σωροί ερειπίων;

Η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία διαχειρίζεται περίπου το 50% των σχολείων της Γάζας, προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια, μετατρέποντας όσα σχολεία είναι δυνατά σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Αν και η κατάσταση είναι απελπιστική, μόνο τον τελευταίο μήνα 16 σχολικά κτίρια υπήρξαν στόχος βομβαρδισμών, με δεκάδες θύματα και εκατοντάδες τραυματίες.

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 41.000 θύματα Παλαιστίνιων, συμπεριλαμβανομένων 16.000 παιδιών. Ενδεικτικά, τον πρώτο καιρό του πολέμου σκοτώνονταν έξι παιδιά κάθε ώρα. Επιπλέον, τουλάχιστον 17.000 παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλα έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς και τρομακτικά ψυχολογικά τραύματα.

Η διεθνής κοινότητα έχει μείνει αδρανής μπροστά στην καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος στη Γάζα, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων παιδιών. Η έννοια της «σχολειοκτονίας», που επινοήθηκε από τον δρα Κάρμα Ναμπούλσι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης το 2008-09, έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την εξαφάνιση του εκπαιδευτικού τους συστήματος.

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις, οι υποτιθέμενες «ασφαλείς ζώνες» μετατρέπονται σε τόπους σφαγής. Για παράδειγμα, το Αλ Μαουάσι, που είχε χαρακτηριστεί ασφαλής περιοχή, δέχτηκε πολλαπλές επιθέσεις παρά τις διαβεβαιώσεις για προστασία. Οι άμαχοι στη Γάζα δεν έχουν πουθενά ασφαλή καταφύγιο.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει προσφέρει στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μια ασφαλή διαφυγή από τη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, ενώ η Χαμάς ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει υπό προϋποθέσεις. Το μέλλον των παιδιών της Γάζας παραμένει αβέβαιο σε ένα περιβάλλον υπερβολικής βίας και καταστροφής.

Πηγή: documentonews.gr