Μείωση της Προστασίας των Λύκων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω Αντιδράσεων των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήραν σήμερα απόφαση να μειώσουν το επίπεδο προστασίας του λύκου, με βάση δηλώσεις διπλωματικών πηγών. Η απόφαση αυτή ακολουθεί τις αιτήσεις των κτηνοτρόφων, ενώ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από πιθανές τροποποιήσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση του σχεδίου από μια ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους, οι γκρίζοι λύκοι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από την Ευρώπη ένα προηγούμενο αιώνα, αλλά οι προσπάθειες διατήρησης έχουν οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθυσμού τους.

Η πρωτοβουλία αυτή, εάν εγκριθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να υποβιβαστεί ο λύκος από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο» είδος, επιτρέποντας τη θανάτωση ή σύλληψη του ζώου μόνο σε περιπτώσεις που αυτό συνιστά απειλή για την κτηνοτροφία, την υγεία ή την ασφάλεια. Ωστόσο, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διαμαρτύρονται έντονα, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι πρόωρη και πολιτικά καθοδηγούμενη.

Η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πέρυσι ότι η αύξηση των αγελών λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχει γίνει σοβαρή απειλή, ιδιαίτερα για τα ζώα. Αυτή η ανησυχία ενισχύθηκε προσωπικά για τη φον ντερ Λάιεν, καθώς έχασε το πόνι της από έναν λύκο.

Στον αντίποδα, 300 και πλέον περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις έχουν αντιταχθεί στην κίνηση αυτή, τονίζοντας την ανάγκη να αναζητηθούν περισσότερες βιώσιμες λύσεις, όπως επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της συνύπαρξης ανθρώπων και λύκων.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης, αφού εγκριθεί από τους υπουργούς περιβάλλοντος των κρατών μελών, θα δώσει στην ΕΕ την εντολή για την προώθηση της αλλαγής της Σύμβασης της Βέρνης στην επόμενη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής. Για την τροποποίηση του κειμένου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Πηγή: documentonews.gr