Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Πολιτική του Κληρονομιά στην Τουρκία

Η ανακοίνωση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν, σε ηλικία 83 ετών, δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Herkul Nağme. Όπως αναφέρεται, «το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 21:20 το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου 2024, σε νοσοκομείο της Πενσυλβάνια, όπου νοσηλευόταν». Ο Γκιουλέν χαρακτηριζόταν ως μετριοπαθής πολιτική προσωπικότητα και είχε αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, με την τουρκική κυβέρνηση να τον θεωρεί τον πιο καταζητούμενο τρομοκράτη, κατηγορώντας τον πως είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία.

Γεννημένος στο χωριό Korucuk του Ερζερούμ το 1938, διαπαιδαγωγήθηκε από τον ιμάμη πατέρα του. Από το 1959 έως το 1965, εργάστηκε ως ιμάμης και καθηγητής Κορανίου. Αν και είχε αρχικά συνεργασία με τον πρόεδρο Ερντογάν, οι σχέσεις τους αποδιαρθρώθηκαν μετά το 2011, οδηγώντας σε κατηγορίες για απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης εκ μέρους του Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν είχε προσαχθεί στη φυλακή το 1971 λόγω των απόψεών του και παρέμεινε έξι μήνες να «μόνη» περιπέτεια στα χέρια της τουρκικής δικαιοσύνης. Αν και έχει κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις, αυτός πάντα διέψευδε τις κατηγορίες του, περιγράφοντας τον εαυτό του ως υποστηρικτή της ψυχραιμίας και της εκπαίδευσης.

Η επίδραση του στην κοινωνία μεγάλωνε σταδιακά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, με την ίδρυση εκατοντάδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό. Η συνάντησή του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β‘ ενίσχυσε τη φήμη του και, παρά τις επιθέσεις και τις συκοφαντίες, επέμεινε ότι η βία δεν αποτελούσε ποτέ λύση.

Το 2016, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ακολούθησαν μαζικές εκκαθαρίσεις κατά του κινήματος Γκιουλέν, με περισσότερους από 90.000 Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Παρά τις τουρκικές αιτήσεις για έκδοση του, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποδέχτηκαν ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατία.

Πηγή: documentonews.gr