Ο Ζελένσκι Προσπαθεί να Πείσει τους Δυτικούς για το Σχέδιο Νίκης στην Ουκρανία, Καθώς η Ρωσία Προχωρά στο Ανατολικό Μέτωπο

Στις ΗΠΑ ταξίδεψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στόχο να προωθήσει το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο όμως φαίνεται ότι δεν πείθει τους δυτικούς συμμάχους και προκαλεί αντιδράσεις από τη Μόσχα. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλαση στο ανατολικό μέτωπο, και η κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ καθίσταται ολοένα πιο επισφαλής. Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τις ενεργειακές υποδομές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, το Κίεβο στηρίζεται στις υποσχέσεις των συμμάχων του σχετικά με το σχέδιο του Ζελένσκι.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί δεν θα αποδεχτούν ποτέ μια ειρηνική συμφωνία που θα τους επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις, καταγγέλλοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν για σχεδιασμό επιθέσεων σε πυρηνικές υποδομές της Ουκρανίας. Οι δηλώσεις του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «τον μεγαλύτερο πλασιέ στην ιστορία», προσθέτουν μια ακόμη διάσταση στην κούραση των συμμάχων που αποτυπώνεται στη διάθεση στήριξης της Ουκρανίας.

Από την άλλη, το σχέδιο Ζελένσκι περιλαμβάνει κυρίως την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία κοινής αεράμυνας πάνω από το ουκρανικό έδαφος, ενώ έχει ζητήσει να αρθούν περιορισμοί στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν βαθιά ρωσικούς στόχους. Αν και ο Ουκρανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι το σχέδιο του έχει σχεδιαστεί για να ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος του 2024, δυτικοί αξιωματούχοι το αποκαλούν «λίστα ευσεβών πόθων».

Στο μέτωπο των συγκρούσεων, η Ουκρανία επανακαθορίζει τους στρατηγικούς της στόχους στο Κουρσκ. Οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί η ισορροπία υπέρ του Κιέβου, καθώς οι αρχικοί στόχοι της εισβολής έχουν αλλάξει. Ο αρχικός στόχος ήταν να αναγκαστεί η Ρωσία να αποσύρει δυνάμεις από το Ντονμπάς, αλλά όταν αυτό απέτυχε, οι Ουκρανοί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή μια μεγάλης ρωσικής επίθεσης μέσω του Κουρσκ.

Παράλληλα, νέες προσεγγίσεις αναδύονται για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, με την Ινδία να φαίνεται ως ένας πιθανός μεσολαβητής. Ο Ναρέντρα Μόντι έχει συναντηθεί με τον Ζελένσκι, και φαίνεται πως η Ινδία θα μπορούσε να αναλάβει έναν αναβαθμισμένο ρόλο, δεδομένου ότι άλλες χώρες δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν μια ανάλογη κατάληξη. Ενώ η Ινδία δεν έχει δημόσια καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα, έχει τονίσει τη σημασία σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και του τερματισμού του πολέμου.

Πηγή: documentonews.gr